Њемачка ван ЕУ тражи квалификоване раднике

Агенције
Њемачка ван ЕУ тражи квалификоване раднике

Берлин - Њемачка влада саопштила је да ће проширити систем шестомјесечних виза, омогућујући људима изван Европске уније да потраже посао у тој земљи, у тренутку када њемачке власти покушавају да се изборе с недостатком квалификоване радне снаге.

Министар унутрашњих послова Хорст Зехофер изјавио је јуче да ће визе, које су тренутно доступне факултетски образованим људима, бити проширене на људе са квалификацијама за одређене професије.

Зехофер је при томе истакао да Њемачка не жели “имиграцију у систему социјалног осигурања”, тако да ће подносиоци захтјева за визу морати да докажу да могу да се сами издржавају и да говоре њемачки језик.

Министар за рад Хубертус Хајл је рекао да је влада усагласила и “прагматично” рјешење за одбачене тражиоце азила који имају посао у Њемачкој и добро су интегрисани.

Према његовим ријечима, влада жели да им додијели поуздан статус да не би “погрешне људе слала кући, а потом свим силама покушавала да запосли квалификоване раднике из трећих земаља”.

С друге стране влада Велике Британије је саопштила да ће, према новим имиграционим прописима те земље након иступања из Европске уније, приоритет имати висококвалификоване придошлице, при чему грађани ЕУ неће имати никакву предност.

Премијерка Тереза Меј изјавила је да ће Британија остати отворена земља, али да ће први пут послије више деценија та земља контролисати и бирати кога жели на својој територији.

Влада је, такође, потврдила да сви грађани ЕУ који тренутно живе у Британији могу да остану у тој земљи послије “брегзита”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана