Њемачка отворила врата и ратним злочинцима

Агенције
Њемачка отворила врата и ратним злочинцима

Берлин - Њемачке власти примиле су око 7.000 извјештаја са напоменама да су мигранти који долазе у земљу починили ратне злочине у својим матичним државама, али је до сада истражено само 129 случајева.

Државна канцеларија за миграције и остале службе доставиле су ове информације федералним тужиоцима и федералној канцеларији за кривичне истраге у периоду од 2014. до 2019. године, пише лист “Билд”.

Ове информације су дио одговора на питање једног њемачког посланика и потврђене су у Министарству унутрашњих послова.

Током 2015. и 2016. године у Њемачку је стигло око милион миграната, углавном из ратом захваћених земаља попут Сирије, Ирака и Авганистана.

Мигранти су седмицама улазили у земљу и пријављивали се за азил, а власти нису биле у стању да провјере њихову прошлост.

Скандал је већ узбуркао њемачку јавност и власти па је министар унутрашњих послова Хорст Зихофер затражио веома прецизан извјештај.

Њемачки експерт за тероризам Стефан Мајнинг каже да је током прилива миграната сувише дуго владала политичка максима да безбједносни проблем не постоји.

- Савезна служба за миграцију и избјеглице (БАМФ) због великог прилива избјеглица крајем 2014. увела је убрзану процедуру за подношење пријава за азил за мигранте из Сирије, Ирака и Еритреје. Према новим правилима, мигранти су само требали да испуне пријаву за азил и тако убрзају процес рјешавања пријава - рекао је Мајнинг.

Посланик Слободарске партије (ФДП) Линда Тојтеберг упозорила је да ратни злочинци не смију добити заштиту у Њемачкој.

- Сумњам да је влада посљедњих година с озбиљношћу и у складу с тим дјеловала - рекла је она.

БАМФ је годинама био прва институција која је прикупљала безбједносне информације о тражиоцима азила, а у јесен 2015. наводно је потпуно обуставио ове активности.

- Свака безбједносна функција је намјерно стављена у страну, јер би у супротном БАМФ потпуно колабирао. Зато су се морали правити да обављају безбједносне провјере - рекао је извор близак безбједносним службама Њемачке.

Није било саслушања

Експерти за безбједност унутар БАМФ-а упозоравали су на посљедице примања само писаних пријава.

- Они су наводили да је потребно усмено саслушати мигранте и да испитивање не остане само на писаном упитнику - написао је Мајнинг у својој недавно обављеној књизи “Тајни азил: Како политика избјегличког питања Њемачке угрожава безбједност”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана