Нијемци још увијек чувају 12 милијарди марака

Агенције
Нијемци још увијек чувају 12 милијарди марака

Берлин - Скоро 28 година након повлачења из оптицаја валуте бивше Источне Њемачке и 16 година од увођења евра, још увијек су на дну неке фијоке, у давно закључаном сефу, у кутији закопаној у башти - милијарде њемачких марака.

Носталгија понекад може бити снажно осјећање. Али то није оно што покреће оних десетак људи који су овог јутра били испред берлинске експозитуре њемачке централне Бундесбанке. Старији људи, младе мајке с дејцом, студенти… Сви они су стали у ред с мање или више пуном кесом – њемачких марака.

На дан 31. децембра 2001. године, посљедњег дана прије увођења евра, у оптицају је, према подацима Бундесбанке, било 162,3 милијарде њемачких марака. До сада је више од 92 одсто тог новца враћено, односно замијењено за евро. Али, према подацима из априла, на замјену још чека 12,6 милијарди марака.

Без временског рока

Тај новац није безвриједан. Уколико су то новчанице издате послије 20. јуна 1948, оне се и данас могу, у неограниченом износу, замијенити за евре у једној од 35 филијала Бундесбанке. При том је рок за замјену - неограничен. И још нешто: за разлику од веćине других валута, званични курс евро-марка и даље је исти као и 2001. године – 1,95583 марака за евро.

Нема дакле разлога за журбу - што можеш данас, остави за сутра. Елмар, пензионер из Берлина, прије више од годину дана пронашао је међу страницама књиге 500 марака које је ко зна када ту оставио. Коначно је ових дана отишао да их замијени за евре.

У протеклих 12 мјесеци, Бундесбанка замијенила је 90 милиона марака. Преосталих 12,6 милијарди марака вриједи око 6,3 милијарди евра. Реално гледано, пошто је више од половине тог новца у кованицама, људима то вјероватно није вриједно да оду до банке и замјене за евре.

Зашто Њемачка још увијек води марке у својим књигама биланса? У саопштењу Бундесбанке објашњавају да они тиме одржавају повјерење људи у њемачку валуту, а као друго, марка је и даље „међународна резервна валута”, референтна нарочито у појединим државама источне Европе и на Балкану.

Симбол економског успјеха Њемачке

Свака од земаља које данас користи евро има различите начине и временске рокове за конвертовање бивше валуте. Неке банке више не примају кованице, али и даље мењају папирне новчанице – рецимо у Белгији, Луксембургу, Словачкој и Словенији. У Шпанији, Португалији и Холандији рок за замјену ускоро истиче.

У Француској, Финској, Грчкој, Италији, Малти и на Кипру – вријеме је истекло. Међу земљама еврозоне само Њемачка, Аустрија, Ирска, Летонија, Литванија и Естонија немају временски рок за замјену старих валута.

За многе Нијемце, њемачка марка је више од комада папира односно метала. За многе је то још увијек симбол економског успјеха земље и зато није претерано реćи да је прелазак на евро за многе био траума. Али, вријеме лијечи све. То су схватили и они који су овог јутра били у реду испред експозитуре Бундесбанке у Берлину, пише Дојче веле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана