Нереди испред парламента у Атини, 133 ухапшених

Срна
Нереди испред парламента у Атини, 133 ухапшених

Атина - Грчка полиција привела је најмање 133 особе због немира који су се догодили синоћ у близини парламента у Атини током масовних демонстрација против споразума са Скопљем о промјени назива Македоније, пренијели су грчки медији.

Лист “Нафтемпорики” пише, позивајући се на снаге безбједности, да су ове особе приведене у области Трга Синтагма и да је десет особа формално ухапшено због учешћа у сукобима.

Полиција је испалила сузавац да би растјерала окупљене испред скупштине у којој дебата траје већ три дана. Више хиљада окупљених узвикивало је да су посланици “издајници”.

Организатори протеста објавили су да је неопходно наставити борбу и позвали грађане да опет дођу пред парламент данас у 11.00 сати.

Очекује се да ће посланици у поподневним сатима гласањем усвојити споразум са Скопљем, пренио је ТАСС.

“Налазимо се на корак од историјског догађаја”, рекао је премијер Алексис Ципрас и позвао посланике да подрже споразум.

Иако Ципрас у парламенту има подршку 151 од 300 посланика, анкете показују да се већина Грка противи употреби ријечи “Македонија” у било каквом споразуму јер је то назив сјеверне грчке покрајине.

Скопље и Атина су 17. јуна потписали споразум према којем ће бивша југословенска република промијенити име у Сјеверна Македонија, а Грчка ће престати да блокира приближавање Скопља ЕУ и НАТО савезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана