Најмање 50 мртвих у пожарима у Грчкој, број страдалих стално расте

Танјуг
Најмање 50 мртвих у пожарима у Грчкој, број страдалих стално расте

Атина - Најмање 50 људи погинуло је у пожарима који су, усљед врелог таласа, захватили шуме у Грчкој, јавили су грчки медији. Страхује се да има више жртава будући да се многи јављају ватрогасној бригади и пријављују нестале, преноси грчка агенција АНА. Међу жртвама је и доста дјеце.

Пожари су избили у неколико дијелова земље, а ватра је уништила куће и пореметила саобраћајне везе. Многи су настрадали док су покушавали да побјегну од ватре.

Власти истражују извјештаје о томе да се десетак туриста, вјероватно Данаца, воде као нестали, након што су покушали чамцем да побјегну од ватре, пренио је “Мирор”.

Ројтерс је раније јавио да је у селу Мати, које се налази 29 километара источно од Атине, ватра однијела најмање 24 живота.

Насеље Мати налази се у региону Рафина, који је популарна дестинација за туристе, нарочито за пензионере и дјецу у камповима током распуста.

Портпарол Владе Грчке Димитрис Цанакопулос изјавио је да је 20 људи погинуло, а да је повријеђено 88 одраслих особа и 16 дјеце.

Из грчке обалске страже касније је саопштено да су из мора извучена тијела још четворо људи, а да је најмлађа жртва шестомјесечна беба, која се угушила усљед удисања дима.

Свједок Ројтерса раније је на путу видио тијела најмање четворо људи.

Начелник општине Маратон изјавио је да је видио како је ватра захватила око стотину кућа и око 200 аутомобила.

Премијер Грчке Алексис Ципрас изјавио је да ће власти учинити све што је у њиховој моћи да зауставе ватру и изразио забринутост због тога што је пожар избио са обје стране Атике.

До сада је спасено око 80 људи, а у операцијама гашења пожара ангажовано је више од 200 ватрогасаца, уз употребу 60 ватрогасних кола.

Пожари су избили западно и источно од главног грчког града усљед високих љетних температура од 40 степени и снажних  вјетрова. У  градском подручју Атине проглашено је ванредно стање.

Ватрогасци су извијестили да је у пожарима западно од Атине повријеђено 90 особа, неки од њих озбиљно. Према медијским извјештајима у уторак ујутро, службени број смртних случајева могао би још расти.

Екстремна суша и јаки вјетрови расбуктали су у понедјељак пожар у близини грчке туристичке дестинације Кинета. То је шумско подручје у којем има  пуно кућа за одмор.

Немогуће процијенити обим катастрофе

У лучком граду Рафина пожар је скренуо према градском средишту присиливши стотине људи на бијег.

Очевици јављају о најмање четири страдале особе на цести у мјесту Мати које се налази 30-ак километара источно од Атине. То популарно туристичко одредиште пожар је захватио у понедјељак послијеподне. Власти су извијестиле и о несталим особама, укључујући четири туриста из Данске.

Будући да ватра још увијек бијесни, обим катастрофе још није могуће процијенити.

Грчка је затражила и међународну помоћ у борби против пожара који су се неконтролирано проширили на неколико подручја уништавајући домове, прекидајући главне прометне правце и присиљавајући људе на напуштање домова. Кипар је понудио помоћи у особљу и ватрогасној опреми. Грчке власти позвале су становнике приобалног подручја западно од Атине да напусте своје домове. Пожар је затворио саобраћај и на једној од најпрометнијих грчких аутоцеста Атина-Коринт, те зауставио жељезнички  саобраћај, а над главним градом надвили су се облаци дима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана