На прослави Васкрса у Грчкој бацају ћупове са балкона и пале Јуду

Борис Ђурић
На прослави Васкрса у Грчкој бацају ћупове са балкона и пале Јуду

Атина - Прослава Васкрса један је од најважнијих догађаја у Грчкој и тада, од Јонских острва па до Циклада, држава постаје поприште бројних спиритуалних, религијских и театралних активности организованих у част васкрснућа Исуса Христа.

Грци Васкрс прослављају када и Република Српска, Србија, Русија и Грузија, а сваке вечери током Мегали Евдомаде, како они зову свету седмицу, људи из локалних заједница се друже на трговима и у црквама, чији олтари су прекривени цвијећем, а зидови црним велуром.

За Грке је Велики петак дан за жаљење и сјећање на драматичне догађаје који су довели до Христовог распећа. Тада се организује традиционални ритуал “процесија Христовог епитафа”, односно ношење епитафа украшеног цвијећем у процесији која се завршава симулацијом Христове сахране.

У Свету суботу се дијеле чоколадна јаја, традиционални колачи и слатки васкршњи хљеб цуреки, а како се ноћ ближи, тако се људи почну скупљати испред цркава са бијелим свијећама званим лабате, да би нешто прије поноћи почела васкршња литургија.

Након завршетка литургије Грци одлазе кућама да се друже са породицом и једу традиционалну супу магирица. Касније се окупљају пријатељи и породице и пеку јагњад на ражњу, а неизоставне су и разне грчке посластице.

На Васкрс Грци се поздрављају ријечима “Христос васкрсе” и отпоздрављају “Ваистину васкрсе”. Прославу прати и обичај туцања куваним јајима која се углавном боје црвеном бојом, која симболизује рађање. Грци, као и Срби практикују куцање јајима, у Грчкој познато као цугризма, и према вјеровању, онај ко побиједи имаће среће током читаве године.

Васкрс славе у свим крајевима Грчке и неке од најпознатијих прослава одржавају се на Крфу, Скијатосу, Патмосу, Леонидију и Монемвасији.

У оквиру прославе Васкрса на Крфу његови становници практикују необичан обичај познат као ботидес. Ријеч је о бацању великих глинених ћупова са балкона зграда у центру главног града. Хиљаде посјетилаца из Грчке и иностранства долазе на Крф да испрате бацање ћупова напуњених водом. Звук разбијања је громогласан и много храбрих посјетилаца буде погођено остацима ћупова, а организатори кажу да никад није било озбиљнијих повреда.

- Веома сам срећан јер људи долазе издалека и то је један од разлога зашто организујемо ову прославу. Свиђа им се и постали су “зависни” од бацања ћупова - рекао је становник Крфа Никос Воскопоулус који више од 20 година баца ћупове.

Посјетиоци узимају разбијене дијелове и чувају их као амајлије за срећу, док острвљани вјерују да се на овај начин боре против злих духова.

На острву Леонидио становници пуштају балоне, док на Монемвасији организују велику процесију и антички ритуал паљења Јуде, односно паљења лутке Јуде направљене од дрвета и сламе и испуњене експлозивом. На Олимпу практикују стари византијски обичај да износе иконе из цркава, носе их на раменима кроз села и с њима посјећују гробља.

Ракете и ватромет

У Аромасу се организује својеврсни рат у виду пиротехничких ракета и ватромета у вечерњим часовима свете суботе. Виртуелни рат представља подсјећање на период турске окупације у средњем вијеку када је острво било готово 400 година под турском влашћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана