На црном тржишту оружја од пушке до авиона

Срна
На црном тржишту оружја од пушке до авиона

Стокхолм - Кроз црно тржиште оружја пролазе милијарде долара, и то од три до десет милијарди годишње, тврде специјализовани институти, агенције и портали.

УН процјењују да се чак 40 одсто трговине оружјем, које се касније користи у локалним сукобима, одвија нелегалним путевима.


Стокхолмски институт за истражување мира наводи да је продаја оружја 2012-2016. године повећана за 8,4 одсто у односу на претходних пола деценије.

Ова инстутуција процјењује да САД контролишу трећину свјетског легалног тржишта оружјем, на којем половину купаца налазе на Блиском истоку.

Русија контролише 23 одсто тржишта оружја, а највише га продаје Индији, Кини, Вијетнаму и Алжиру.

И Кина је повећала продају, мада заостаје за Американцима и Русима. Пекинг је подигао проценат продаје са 3,8 на 6,2 одсто.

Специјализовани портали тврде да илегалну трговину оружјем, која је често у вези са тајним службама, контролишу, углавном, лица са простора некадашњег СССР-а, која сада раде за разне државе.

Најпознатији је Леонид Ефимович Минин, за којег се тврди да има много лажних пасоша и више идентитета. Он је живио током седамдесетих година прошлог вијека у Њемачкој, када је добио држављанство Израела.

Познат је и Виктор Бут, Таџикистанац, који има највећи парк теретних авиона на свијету. Он посједује, како тврде стручњаци за ову област, безброј пасоша и идентитета.

Међу илегалним трговцима оружјем посебно се истиче Вадим Рабинович, који се званично бави медијима и власник је низа украјинских новина. За њега се тврди да је почетком вијека стајао иза илегалне продаје 200 тенкова "Т-72" произведених у Украјини.

На илегалном тржишту оружја данас се може купити све - од пушке, тенка, до борбеног авиона.

Од 2008. до 2017. године откривено је више покушаја илегалне трговине тенковима, вишецјевним ракетним бацачима и авионима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана