НАТО усвојио пакет мјера о Црном мору

Срна
НАТО усвојио пакет мјера о Црном мору

Земље НАТО постигле су сагласност у вези са пакетом мјера о региону Црног мора, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

“Одобрили смо пакет мјера усмјерених на побољшање наше обавјештености о ситуацији, као и на повеćање подршке Грузији и Украјини”, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре.

Он је навео да се ради о обуци поморских снага и обалске страже тих земаља, посЈетама бродова, заједничким војним вјежбама и размјени информација.

Генерални секретар НАТО-а подсјетио је да се у овом тренутку у Црном мору налази једна од група бродова НАТО-а која спроводи маневре са украјинским и грузијским бродовима.

На конференцији за новинаре генерални секретар НАТО-а је коментаришуćи исход заседања Сјеверноатлантског савеза рекао да су министри спољних послова земаља-чланица НАТО-а одлучили да прошире опсег обавјештајних операција на Црном мору, као и да повеćају број војних вјежби у региону са Украјином и Грузијом.

“Повеćавамо наше напоре на Црном мору или црноморском региону. Управо смо се договорили о пакету мјера за повеćање обавјештајних активности, војних вјежби и свих питања за која чврсто вјерујемо да су важна за црноморски регион и, наравно, за рад са нашим партнерима — Грузијом и Украјином”, нагласио је Столтенберг.

Он је навео да приближавање Украјине и Грузије НАТО-у не представља провокацију према Русији. Грузија и Украјина имају суверено право да бирају сопствени пут. То није усмјерено ни против кога, веć је суверено право двеју држава да одлучују којим путем ćе иćи, објаснио је Столтенберг.

“Русија је употребила силу како би илегално анексирала Крим у Украјини и наставља да повеćава војне снаге у региону”, рекао је Столтенберг, још једном позивајуćи на ослобађање ухапшених украјинских морнара.

Бродови украјинске морнарице “Бердјанск”, “Никопољ” и “Јани Капу” су 25. новембра, нарушавајуćи чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресјекли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајуćи на захтјеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Приведена су 24 украјинска војника, укључујуćи два агента Службе безбједности Украјине, који су се, према ријечима прес-службе Федералне службе безбједности (ФСБ), налазили на бродовима и координирали провокације.

Предсједник Русије Владимир Путин скренуо је пажњу на чињеницу да су бродови незаконито ушли у територијалне воде које су биле руске и прије присједињења Крима и назвао инцидент бескрупулозном игром и заоштравањем ситуације како би се сузбили политички противници актуелних кијевских власти и указао на знаке унапријед припремљене провокације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана