Москва прекида све односе са Цариградом

Агенције
Москва прекида све односе са Цариградом

Синод Руске православне цркве данас ће први пут у историји засједати у главном граду Бјелорусије Минску, а како је најављено, реаговаће на најновије одлуке Васељенске патријаршије, која је минуле недјеље започела процедуру давања аутокефалности украјинским расколницима.

Цариградски патријарх Вартоломеј игнорисао је црквене каноне и покренуо процедуру давања томоса, упркос противљењу једине признате православне цркве у Украјини која је лојална Московској патријаршији.

Руски патријарх Кирил је у Минску изјавио да се засједање Синода РПЦ у Бјелорусији поклапа са 1.030 година од крштења Русије и заједничке хришћанске историје.

“Надам се да ће Православна црква наћи снаге да преброди кризу и сачува јединство које је толико потребно за духовни препород наших народа”, рекао је Кирил.

Криза у православљу биће ових дана и тема разговора патријарха српског Иринеја и поглавара Антиохијске патријаршије Јована Десетог, који борави у посјети СПЦ. Могуће је чак и да двојица поглавара саставе заједничку изјаву о придржавању канонског поретка и осуди расколништва.

Пред сједницу Синода Руске цркве постоји само једна дилема - хоће ли односи са Цариградском патријаршијом бити моментално раскинути или ће се сачекати да патријарх Вартоломеј уручи томос расколницима из Кијева. Засада су престале заједничке молитве и спомињање патријарха Вартоломеја, тако да су шансе за помирење у ближем периоду после свега што је изговорено само теоретске.

Митрополит Иларион, задужен за спољне послове Московске патријаршије, казао је минулог викенда сасвим јасно:

“Ми никада нећемо ићи на компромис ако се крше канони и ако су одлуке усмјерене против наших вјерника.”

За разлику од суздржаног патријарха Кирила, митрополит Иларион није крио своје разочарање. Оценио је да одлуке Цариградске патријаршије нису историјске него “разбојничке” и да та тема треба да буде на дневном реду свих православних цркава.

Митрополит Иларион истиче да иза одлуке патријарха Вартоломеја стоји и Америка, која је заинтересована да ослаби Руску православну цркву.

Очевидно задовољан, самопроглашени патријарх Филарет је изјавио да треба да почну припреме за одржавање Сабора уједињења украјинских православних цркава, на којем ће бити изабран поглавар коме ће цариградски патријарх Вартоломеј уручити акт о аутокефалности.

Предсједник Украјине Порошенко присуствовао је јуче митингу подршке аутокефалности украјинске цркве у Кијеву, заједно са поглаваром те цркве.

Расколници без анатеме

У РПЦ су посебно огорчени што је цариградски патријарх скинуо анатему са расколника самопроглашеног патријарха Филарета Денисенка (89) и Макарија Малетича, који је на челу друге расколничке цркве која себе назива Украјинском аутокефалном православном црквом.

“У заблуди су они који мисле да нас одлуком Цариградске патријаршије о давању аутокефалности украјинским расколницима могу изоловати”,  казао је митрополит Иларион.

(новости.рс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана