Морнарима два мjесеца притвора, Русима нове санкције ЕУ

Агенције
Морнарима два мjесеца притвора, Русима нове санкције ЕУ

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров одбацио је идеју о страном посредовању у руском сукобу са Украјином у вези с бродовимаа заплијењеним у близини Крима.

Лавров је у Паризу рекао да не види потребу за било каквим посредницима, пренио је АП.

Он је то изјавио након што је њемачки министар иностраних послова Хајко Мас предложио да Њемачка, Француска, Русија и Украјина могу заједно да раде на ријешавању тензија.

Лавров је рекао да, како би се обезбиједило да се такви инциденти више не понове, украјински западни помагачи треба да посаљу снажан сигнал Кијеву да заустави било какве провокације.

Руски министар иностраних послова говорио је након сусрета са француским министром иностраних послова Жан-Ивом Ле Дријаном, који је изгледа ублажио своју критику руске заплијене бродова.

Напетост између двије земље, чији су односи годинама лоши, подигнута је у недјељу када је Русија спријечила три брода украјинске морнарице да уђу у Азовско море кроз Керчки пролаз, наводећи да су нелегално ушли у руске територијалне воде.

Кримски суд наложио је данас да 12 од 24 украјинска морнара, које је Русија притворила протеклог викенда у Керчком пролазу због повреде руских граница, остану у притвору у наредна два мјесеца.

У међувремену, такође због повреде руске границе, суд у граду Керчу одредио је двомјесечни притвор тројици повређених украјинских морнара који су пребачени у болницу послије инцидента у Керчком заливу у недјељу, преноси Тас с.

Морнари су осумњичени за кршење руског Кривичног законика због “илегалног преласка границе који је организовала група људи уз претходни договор или организована група, или је организован уз примјену насиља или пријетње насиљем”, рекао је новинарима представник суда у Симферопољу, преноси Тас с.

За такве оптужбе предвиђена је казна до шест година затвора, напомиње руска агенција.

Свих 15 морнара ће остати у притвору до 25. јануара 2019.

Суд у Симферопољу ће сутра одлучити о ограничавајућим мјерама прије почетка судског процеса за остале ухапшене украјинске морнаре, наводи Тас с.

Руска погранична стража у недјељу је заплијенила три украјинска војна брода и притворила њихову посаду, због чега је Кијев у понедјељак увео 30-дневно ратно стање у 10 од 27 украјинских региона које сматра најподложнијим евентуалном руском нападу. Ратно стање ступа на снагу сутра.

Москва је саопштила да је погранична стража заплијенила украјинске бродове јер су прекршили важеће прописе о кретању са подручја Црног мора ка Азовском мору, кроз Керчки пролаз, те да су илегално преши руску државну границу и извели опасне маневре.

Руске снаге зауставиле су и заплениле три украјинска војна брода у недјељу, наводећи да су нелегално ушли у руске територијалне воде, док Кијев тврди да њихови бродови ништа лоше нису урадили и оптужују Русију за војну агресију.

Предсједник Пољске Анџеј Дуда рекао је данас да ће његова земља да подржи међународну инцијативу да се уведу додатне санкције Русији, због заплијене три украјинска брода у недјељу у Керчком мореузу.

“Ако буду такве међународне иницијативе, као што су додатне санкције (Русији), Пољска ће их подржати, као што смо спремни да предузмемо сваку акцију да се конфликт оконча”, рекао је Дуда, који је допутовао у званичну посјету Бугарској, пренијела је агенција АП.

Дуда је рекао је да он “нема сумњи да је Русија агресор у Украјини” и да је “прекршила међународно право и руско-украјинске споразуме о пловидби у Азовском мору”, пренијела је агенција АП.

“То је нешто што се не може прихватити и Пољска се уопште не слаже са таквим акцијама”, истакао је пољски предсједник.

Дуда је позвао на попуштање напетости и ослобађање украјинских морнара.

Није искључено увођење нових европских санкција Русији послије тензија код Крима и то питање треба да буде разматрано у децембру, рекла је данас министарка спољних послова Аустрије, чија земља је актуелни предсједавајући ЕУ.

“По питању додатних санкција то треба да се одлучи. Ми ускоро имамо састанак Европског савијета у децембру”, рекла је министарка Карин Кнајсл послије састанка у Берлину са својим њемачким колегом Хајком Масом.

Она је рекла да ће све зависити од понашања двије сукобљене стране и да ће се ствари проучити. ; Кнајсл ; је додала да је сада само ријеч једне стране против друге.

Мас је рекао да заплена украјинских бродова од стране Русије показује да “руска анексија Крима представља безбједносни проблем за све у Европи”.

Он је поново позвао на ослобађање украјинских морепловаца и затражио од Кијева и од Москве да учине напоре за смиривање тензија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана