Mигрантска криза угрожава Шенген

Агенције
Mигрантска криза угрожава Шенген

Брисел - Контроле на унутрашњим границама ЕУ, које су уведене у вријеме мигрантске кризе, не само да наносе немјерљиву штету европској економији већ доводе у питање будућност Шенгена, упозорено је из Европског парламента који је усвојио резолуцију тражећи укидање контрола на националним границама, боље повезивање европских чланица и ефикаснију контролу спољних граница ЕУ.

У извјештају Европксог парламента наводи се да је велики број европских чланица наставио да контролише националне границе унутар Шенгена, што је противзаконито, преноси Глас Америке.

“Шенген се криви за проблеме које није проузроковао и то се користи као изговор што једноставно није исправно. Нема доказа за тврдње којима се оправдавају контроле унутрашњих граница, док то проузрокује све веће трошкове”, рекао је извјестилац ЕП за Шенген Карлос Коељо.

Како се наводи, најчешће помињане ријечи током расправе о тој теми биле су “безбједност” и “илегални имигранти”.

“Када је Шенген успостављен, вјеровали смо да је то невјероватно достигнуће, али да би он функционисао морамо да имамо безбједност спољних граница- ЕУ је онемогућила државама чланицама да то чине, а захваљујући Фронтеџу, на удару су Грчкаи Италија. Ако ЕУ жели да спаси Шенген, мора да спречи Турску да шаље имигранте у Грчку и дозволи државама чланицама да саме контролишу своје границе”, рекао је члан ЕП из Грчке Јоргос Епитидеиос.

У Европској комисији знају да није учињено све како би се потпуно контролисале спољне границе, као што су свјесни и да контроле унутрашњих граница нису оно сто би Шенген требао да буде.

“Непостојање контрола унутрашњих граница јесте суштина Шенгена али, са друге стране, без контроле граница, разумљива је и забринутост за безбедност. Зато морамо да учинимо све како бисмо сачували пажљив баланс између слободе кретања и безбедности”, оценио је европски комесар за унутрашње послове Димитрис Аврамопулос.

У извјештају ЕП тражи се да се искористе сви потенцијали који Унији стоје на располагању за што ефикаснијом конторлом спољних граница, да Европски савјет коначно донесе одлуку о пријему Бугарске и Румуније у систем Шенгена, али и Хрватске кад испуни потребне стандарде, да се више ради на размјени обавјештајних података и укупној сарадњи безбједносих служби земаља чланица ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана