Меркел: Европа мора да дјелује у вријеме промјене свјетског поретка

Танјуг
Меркел: Европа мора да дјелује у вријеме промјене свјетског поретка

Берлин -- Њемачка канцеларка Ангела Меркел представила је своје идеје за већу интеграцију Европе, међу којима је и формирање заједничке агенције за избјеглице.

У интервјуу за лист Франкфуртер алгемајне цајтунг, Меркелова је рекла да у вријеме када се мијења свјетски поредак, Европа “мора да буде у могућности да дјелује, интерно и екстерно, како би је свијет озбиљно схватио”.

Њемачка канцеларка раније је говорила да Европа не може више да се у потпуности ослања на друге и да мора да преузме своју судбину у своје руке, а АП наводи да је тиме алудирала на неслагања с америчким предсједником Доналдом Трампом.

Агенција, међутим, примјећује да се Меркел у интервјуу за њемачки лист уздржала од отвореног критиковања Трампа, али је истакла чињеницу да су се САД повукле из међународних споразума и да су увеле нове тарифе на увоз челика и алуминијума одређеним земљама, међу којима је и Европа.

Говорећи о новој популистичкој влади у Италији, Меркел је рекла да ће тој влади прићи отвореног ума и покушати да сарађује са њом умјесто да “спекулише о њеним намјерама”.

Кључни партнер у новој италијанској коалицији, десничарска Лига за сјевер, оштро је критиковала ЕУ, а њен лидер Матео Салвини рекао је да Италијани “нису робови” лидера у ЕУ, Њемачке и Француске.

Коментаришући те изјаве, Меркел је за Франкфуртер алгемајне цајтунг казала да је “најбоље фокусирати се на разговоре о битним питањима” са Италијом, која је четврта по снази економија Европе.

Она је додала да Њемачка има интерес да очува способност Европе да дјелује и да се њен глас чује, у тренутку када се глобални поредак мијења, укључујући и улогу САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана