Мејова ниже пехове због “брегзита”

Агенције
Мејова ниже пехове због “брегзита”

Лондон - Разговори о постизању компромиса у вези са “брегзитом” између премијерке Терезе Меј и опозиционе Лабуристичке партије завршени су у петак без успјеха, а лидер странке Џереми Корбин истакао је да су прекинути јер влада није фундаментално промијенила свој став.

Он је рекао да не постоји шанса да британски Парламент усвоји све аспекте закона о “брегзиту” до краја јула и додао да није постигнут споразум о даљим поступцима Парламента. На питање о индикативном гласању којим се посланици позивају да подрже излазак Велике Британије из ЕУ до 31. јула, Корбин је одговорио да не мисли да је кредибилно рећи да ће до тог датума бити постигнути сви парламентарни споразуми и да ће Парламент проћи све фазе веома контроверзног и важног закона.

Корбин је раније изјавио да је обавијестио премијерку Велике Британије да су разговори о “брегзиту” стигли до крајње тачке усљед нестабилности владе.

- То што се Конзервативна странка Мејове креће ка избору новог лидера значи да је влада постала још нестабилнија и да се њен ауторитет срозао - рекао је Корбин истичући да ситуација у влади подрива повјерење у способност тренутних власти да постигну било какав компромисни споразум.

Лидер опозиције истакао је да ће се његова странка успротивити споразуму о “брегзиту” који је Мејова постигла са ЕУ, а који је већ три пута одбијен у Парламенту Велике Британије.

- Британска влада сада разматра наредне кораке, укључујући покушај да придобије посланике који се противе њеном плану - изјавио је премијеркин портпарол.

Он је објаснио да су, упркос видном напретку у појединим питањима, покушаји да буде пронађен консензус у вези са “брегзитом” с лабуристима пропали због питања као што су царине и други референдум.

Навео је да ће се Тереза Меј сада потрудити да обезбиједи парламентарну подршку за Споразум о повлачењу међу посланицима своје Конзервативне партије, као и мале сјеверноирске странке.

Би-Би-Си пише да би Мејова и лабуристи могли покушати да се сагласе у вези с парламентарним гласањем, с циљем постизања опште сагласности. Гласање би могло да буде одржано већ сљедеће седмице. Џонсонова кандидатура

Бивши британски министар спољних послова и некадашњи градоначелник Лондона Борис Џонсон потврдио је у петак да ће се кандидовати за функцију премијера по одласку Терезе Меј.

- Наравно да ћу се кандидовати - рекао је Џонсон током пословне конференције у Манчестеру, на сјеверозападу Енглеске.

Мејова тек треба да објави датум свог одласка са функције премијера, али она је обећала да ће напустити положај када буде обезбијеђена прва фаза “брегзита”.

Џонсон је прошле године поднио оставку на функцију шефа британске дипломатије због стратегије администрације према “брегзиту” и био је оштар критичар споразума који је Мејова постигла са ЕУ у новембру прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана