Мејова ће тражити одгађање “Брегзита”?

Срна
Мејова ће тражити одгађање “Брегзита”?

Брисел - Разговори ЕУ и Велике Британије наговјештавају да ће британски премијер Тереза Меј тражити продужетак двогодишњег периода за преговоре о “Брегзиту” уколико британски Парламент подржи споразум о иступању из Уније, а он не буде потписан прије самита ЕУ који се одржава 21. и 22. марта, јавила је агенција “Блумберг”.

Позивајући се на неименоване изворе, агенција наводи да ЕУ ово “техничко продужавање” види као могућност да се Парламенту Велике Британије да времена да усвоји неопходне законе у вези са иступањем из Уније, с обзиром на то да би било који период дужи од мјесец дана створио притисак на Британију да учествује на изборима ЕУ, који ће се одржати од 23. до 26. марта.

Премијер Велике Британије Тереза Меј истакла је у више наврата да је против одгађања “Брегзита” и да жели да Британија из ЕУ иступи крајем марта, док је у исто вријеме у трци са временом у покушају да добије одобрење Парламента и ЕУ о промјени најконтроверзнијег дијела споразума о “Брегзиту”, а то је резервни план за границу у Ирској.

Из ЕУ су јуче наговијестили да није постигнут напредак у разговорима британског министра за процес изласка Британије из блока Стивена Барклија, британског државног тужиоца Џефрија Кокса и главног преговарача Уније за “Брегзит” Мишела Барнијеа.

Званичници ЕУ тврде да би продужавање периода за “Брегзит” за три мјесеца био најоптимистичнији сценарио и да и даље постоји ризик да Велика Британија иступи из Уније без постигнутог споразума са Бриселом.

Неименовани званичник изјавио је да би Мејова, у супротном, била принуђена да тражи додатно продужење рока, уколико не успије да добије подршку и избјегне сценарио “Брегзита” без споразума.

Британски лист “Телеграф” јуче је јавио да је стотину посланика Конзервативне странке британског премијера потписало писмо у којем упозоравају Мејову да ће гласати против ње како би је натјерали да одгоди “Брегзит” и искључи могућност исласка из ЕУ без споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана