Мајка Сабине Селимовић тужила Аустрију, оптужбе одбачене

Агенције
Мајка Сабине Селимовић тужила Аустрију, оптужбе одбачене

Беч - Аустријски врховни суд одбио је тужбу мајке Сабине Селимовић, једне од двије дјевојке бх. порекла које су 2015. напустиле породице у Бечу да би се придружиле џихадистима у Сирији.

Са само 15 година Сабина и њена другарица Самра Кешиновић су авионом отпутовале у Турску, одакле су наставиле у Сирију, гдје се Сабина удала за џихадисту. Док се Самри изгубио сваки траг, Сабина је у фебруару напунила 20 година.

Мајка несрећне девојке је у тужби навела да је држава требало да спријечи дјевојке да отпутују. Она је за аустријски “Пресе” изјавила да јој ни данас јасно како су малољетнице уопште могле да напусте земљу, јер је гранична полиција требало да их задржи и врати кући. Њен адвокат каже да је требало да провјере да ли оне “напуштају земљу против воље старатеља”.

Аустрија је одбацила оптужбе, уз образложење да малољетницима у начелу није забрањено да својом вољом напуштају државу. Будући да у закону није прецизно дефинисан овакав случај, спор је прешао више инстанци да би завршио у Врховном суду, који је одбацио тужбу, уз сљедеће образложење:

“Према Шенгенском споразуму, гранична полиција је дужна да детаљном провјером путних исправа и осталих путних доказа утврди да ли малољетна особа напушта земљу против воље старатеља, али је прихватљив став да је провјера о сагласности старатеља потребна само у случају сумње, које у датом случају није било. Чињеница да је 15-годишња кћерка тужитељке имала пасош и визу, указује на сагласност родитеља”, оцијенио је Врховни суд, преноси “24сата.хр“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана