Мађарска авијација подигнута због украјинског авиона

Спутњик
Мађарска авијација подигнута због украјинског авиона

Будимпешта - Мађарске ваздухопловне снаге подигле су ниво борбене готовости због малог украјинског авиона, преноси портал “Мукачево”.

Инцидент се десио на граници у области граничног прелаза Лужанка—Берегшурањ.

Граничници су одмах подигли узбуну и пријавили нарушиоца органима безбједности НАТО-а. У ваздух су подигнути вишенамјенски ловци четврте генерације “Сааб” ЈАС 39 “Грипен”.

Авион-нарушилац напустио је ваздушни простор Мађарске након неколико маневара. Војска не искључује да је то био кријумчар који је превозио илегалце или забрањену робу из Закарпатја у ЕУ.

Односи између Будимпеште и Кијева погоршали су се због дискусија о украјинском закону о образовању, који између осталог значајно смањује могуćност учења на другим језицима.

Мађарска влада изјавила је да закон нарушава права националних мањина, међу којима има и многих етничких Мађара. У мају је министар спољних послова Петар Сијарто изјавио да ćе због овог документа покренути ревизију споразума о придруживању Украјине Европској унији.

Осим тога, од почетка године повеćао се број Украјинаца који купује европске пасоше. У фебруару је полиција мађарског села Хајдудорога на граници са Украјином привела неколико званичника који су регистровали илегалце и издавали им лажна документа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана