Лондон инсистира да Гибралтар није колонија

Срна
Лондон инсистира да Гибралтар није колонија

Лондон - Велика Британија критиковала је нацрта закона Европског парламента у коме је Гибралтар назван “колонијом”, изјавиле су данас европске дипломате.

Чланице ЕУ сагласиле су се да ће након Брегзита у марту Британцима бити понуђен безвизни режим, чак и у случају неуспјеха ширег договора о повлачењу, под условом да Лондон понуди исте услове грађанима европског блока који у ту земљу долазе у посјету до 90 дана.

Међутим, дипломате истичу да је представник Британије у ЕУ био против текста у којем су становници Гибралтара стављени у другачију категорију од Британаца иако имају иста права на путовање као и њихови сународници.

- Гибралтар је колонија британске круне. Постоји контроверза између Шпаније и Британије око суверенитета над Гибралтаром”, наводи се у тексту нацрта изнесеног пред посланике Европског парламента.

Из канцеларије британског премијера Терезе Меј инсистира се на томе да Гибралтар није колонија.

“Гибралтар није колонија и у потпуности је неадекватно на тај начин описивати тај дио територије”, истиче се у саопштењу.

Шпанија је Гибралтар препустила Британији 1713. године након рата и приликом уласка у чланство ЕУ, Лондон је 1973. године навео да је то “колонија круне”, али је то 2002. године преквалификовано као “британска прекоморска територија”.

Међутим, овај назив употребљен је и у текстовима других институција ЕУ.

У случају пред Европски суд правде 2006. године наводи се да је “Гибтралтар тренутно колонија британске колоније и да није дио Уједињеног Краљевства”.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана