Љетње рачунање има више шанси

Срна
Љетње рачунање има више шанси

Лондон - Европа ускоро укида помјерање казаљки ради промјене рачунања времена, а стручњаци полемишу око тога да ли је боље да остане љетње или зимско рачунање времена, при чему љетње има више заговорника.

Око 80 анкетираних у ЕУ одговорило је да не жели помјерање казаљки, а већина је за останак љетњег рачунања времена.


Ипак, љекари нису сагласни да ли треба изабрати љетње вријеме и одустати од зимског.

Први проблем са љетњим рачунањем времена представљају јутра, па касније свиће, што је посебан проблем за сјеверније земље током зиме.

Истраживања из Русије, која је одавно престала да помјера казаљке и остала на љетњем рачунању, показују повећан број јутарњих саобраћајних несрећа, више стреса код људи, те више здравствених проблема.

“Када би се узимали у обзир само здравствени ефекти, онда би зимско рачунање времена било повољнија опција”, сматра Тимо Партонен, професор у финском Националном институту за здравље.

Више студија показује и да су свјетлија јутра током године боља опција. “Исто тако, истраживања која су проучавала људски биоритам имају сличне закључке”, наводи он.

Али, научници са Универзитета у Кембриџу имају једно старије истраживање које показује веће предности љетњег рачунања.

У прилог томе иде смањење броја укупних саобраћајних несрећа, повећање трговине, те смањење потрошње енергије у критичним временима за осам одсто.

Британски научници тврде да су све те предности итекако могуће зато што су активни периоди у дану боље синхронизовани са дужим периодом свјетла.

Занимљив је податак да би додатни час дневне свјетлости зими донио Великој Британији уштеду од око 485 милиона фунти, јер би се користило мање струје и мање гријања.

Све то повлачи за собом и смањење негативног ефекта емисије штетних гасова.

Од љетњег рачунања времена профитирао би и туризам. Британци наводе да током дана људи чешће посјећују туристичке атракције и ресторане, и то најчешће послије посла.

Хендрик Волф са Универзитета у Вашингтону подсјећа на истраживања која су показала да се током љетњег рачунања повећавају активности, попут рекреације, што је боље од играња игрица и гледања телевизије.

Из ЕУ најављују да ће крајем марта наредне године казаљке бити посљедњи пут помјерене, и то само ако се пређе на стално љетње рачунање времена, напомињу научни портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана