Ljekari u SAD kao dileri droge

Agencije
Ljekari u SAD kao dileri droge

Sinsinati - Američke vlasti podigle su optužnicu protiv 53 zdravstvena radnika, uključujući 31 ljekara, zbog uloge u ilegalnom prepisivanju opioida i drugih opasnih lijekova, ponekad u zamjenu za seksualne usluge.

 

 

 

Federalni zvaničnici su na konferenciji za novinare u Sinsinatiju, u Ohaju, naveli da njihova istraga nije završena.

Američki ljekari, farmaceuti i drugi medicinski radnici su optuženi da su ilegalno prepisivali milione tableta koje sadrže opioide i druge štetne lijekove, prenosi Glas Amerike.

Vlasti su identifikovale 350 nedozvoljenih recepata kojima su prepisana 32 miliona tableta.

Saopštenje obuhvata navodna krivična djela protiv 53 medicinska radnika, uključujući 31 ljekara, sedam farmaceuta, devet ljekarskih asistenata i medicinskih sestara i šest drugih zdravstvenih radnika.

- Ovo je najveći skandal te vrste protiv registrovanih medicinskih radnika - rekao je Don Martin iz agencije za borbu protiv droge.

Imena optuženih za sada nisu objavljena, ali zvaničnici navode da su hapšenja obavljena i da su nalozi za pretres izvršeni.

- Ako se takozvani zdravstveni profesionalci ponašaju kao dileri droge, Ministarstvo pravosuđa će ih kao takve i tretirati”- poručio je pomoćnik američkog ministra pravosuđa Brajan Benčkovski.

Gotovo svi ilegalni recepti za lijekove poput “fentanila” i “oksikodona” su izdati u pet država: Alabami, Kentakiju, Ohaju, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji.

Slučajevi obuhvataju jednog ljekara u Dejtonu u Ohaju, koji je navodno prepisao 1.750.000 lijekova tokom perioda od dvije godine i drugog u Alabami, koji je navodno dozvoljavao ženama, s kojima je imao seksualne odnose, da koriste lijekove u njegovoj kući.

Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od pretjerane doze opioida 2016. i taj broj raste.

Obustava zloupotrebe opioida

Predsjednik SAD Donald Tramp je proglasio krizu sa opioidima vanrednom situacijom u zdravstvu i 2018. objavio svoju inicijativu za obustavu zloupotrebe opioida sa ciljem borbe protiv počinilaca koji su doveli do te krize.

Te mjere obuhvataju edukaciju o opasnostima od opioida, zaustavljanje domaćih i međunarodnih linija za njihovu dostavu i pomoć za oporavak zavisnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana