Лавине у Аустрији убиле двојицу скијаша, хиљаде људи заметене под снијегом

Агенције
Лавине у Аустрији убиле двојицу скијаша, хиљаде људи заметене под снијегом

Два скијаша смртно су страдала у лавинама, а хиљаде туриста остало је заметено снијегом у великим скијашким центрима у аустријским Алпама током викенда због густог снијега који је створио опасне услове.

Више од пола метра снијега нападало је од суботе ујутро на сјеверним обронцима Алпа.

Скијаши су погинули одвојено

Опасност од лавина на већини планинских подручја у Аустрији означена је као висока што је други највиши ниво на љествици од пет нивоа.

Упркос ризицима и упозорењима неки су се скијаши свеједно одлучили скијати ван скијашких стаза, па су двојица њемачких скијаша изгубила живот у планинама покрајине Ворарлберг на западу земље.

Скијаши су погинули иако си имали и прслуке који се надувају у случају лавине како би се одржали на површини снијега. Страдали су одвојено.

Спасиоци су их успјели ископати из снијега, али их нису успјели оживјети.

Јуче погинуо и сноубордер

Трећи смртни случај забиљежен је јучер у Ворарлбергу када је швајцарски сноубордер у кривини излетио са стазе и слетио низ оштру падину те погинуо након што се главом забио у дубоки снијег.

Око 12.000 туриста остало је заметено у скијалишту Саалбацх-Хинтерглемм до недјеље послијеподне када су стручњаци контролисаном експлозијом покренули лавину и ослободили мјесто, казао је за дпа градоначелник Алоис Хасенауер.

У Обертауерну цесте су и даље затворене али су уз помоћ хитних служби организовани конвоји за неколико стотина скијаша који су жељели напустити то подручје.

Зимско вријеме узроковало је проблеме и у другим дијеловима земље гдје се дрвеће рушило под теретом сњежног покривача на цесте и жељезничке пруге а пало је и неколико далековода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана