Крај Шведске бајке о “обећаној земљи” за мигранте

Срна
Крај Шведске бајке о “обећаној земљи” за мигранте

Стокхолм - Политика добродошлице мигрантима у Шведској је завршена - повећана стопа криминала, паљевине и напади које предводе досељеници у многим шведским градовима довели су до незаустављивог успона странака које воде противмигрантску политку.

Шведска је током протеклих пет година примила више од 600.000 имиграната, подсјећају медији у тој земљи.

Банде маскираних младих људи дивљају у три шведског града, постављају пожаре и ватрене барикаде, што изгледа као координисано дјеловање.

“Дејли мејл” преноси тврдње полиције о паљевинама аутомобила у трговачком центру и болничком паркиралишту у Торгу, југозападно од Гетеборга.

Има извјештаја и о бандама младих који су постављали пожаре у Хјалбоу, на сјеверу Гетеборга, и другим пожарима.

Аутомобили су горјели у Малмеу, на југу земље, те Хелсингборгу.

Многе Швеђане иритира чињеница што је у овим немирима мало лица приведено.

Портали наводе да нико не треба да се чуди због брзог успона такозваних популистичких опција у Шведској и земљама које воде меку имигрантску политику и не желе да прихвате реалност.

На десетине људи у протекле двије године погинуле су у Стокхолму и другим великим градовима у нападима банди које углавном долазе из предграђа у којима доминирају имигранти.

Због јавних апела да се заустави пораст криминала и имиграције подршка је порасла Шведским демократама, странци која жели да заустави имиграцију и спроведе референдум о чланству Шведске у ЕУ.

Уплашени припадници владајућих странака почели су и сами да се окрећу удесно, обећавајући да ће ријешити проблем криминала и усељавања, а све то чине у покушају да зауставе успон Шведских демократа на изборима 9. септембра.

Анкете јавног мњења говоре да Шведске демократе имају око 20 одсто подршке, док су на изборима 2014. године имале 13 одсто.

Шведска све више скреће удесно. Готово је немогуће избјећи утицај странке са око 20 одсто гласова подршке у бирачком тијелу, закључују политички аналитичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана