Конашенков: “Исламска држава” директан резултат америчке инвазије на Ирак

Срна
Конашенков: “Исламска држава” директан резултат америчке инвазије на Ирак

Москва - Појава терористичке организације “Исламска држава” резултат је америчке војне инвазије на Ирак, док је већина наоружања које је Америка послала оружаним јединицама сиријске опозиције завршила у рукама милитаната, рекао је данас портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

Коментаришући изјаву америчког министра одбране Џејмса Матиса да је сиријски предсједник Башар ал Асад уз подршку Ирана и Русије одвео сиријски народ у катастрофу, а да су курдске Сиријске демократске снаге једине успјешно поразиле терористе у Сирији, Конашенков каже да је изненађен Матисовим вербалним манипулацијама по питању ситуације у Сирији.

Он је истакао да је појава и развој “Исламске државе” директан и неоспоран резултат америчке војне инвазије на Ирак под лажним изговором да Садам Хусеин посједује хемијско оружје.

Комашенков је напоменуо да је даља експанзија “Исламске државе” постала могућа због нереаговања САД и такозване коалиције предвођене Америком што је милитантима омогућило да брзо преузму контролу над нафтним пољима на истоку Сирије и тако осигурају приходе од илегалне трговине дериватима.

“Све то вријеме, Вашингтон је пажњу усмјерио на пружање финансијске подршке и слања наоружања у вриједности више милиона долара непостојећој жсиријској опозицијиж”, каже Конашенков.

Према његовим ријечима, већи дио оружја и муниције коју су САД слале пало је у руке “Џабхат ал Нусре” која је повезана са Ал Каидом и “Исламском државом” чији се циљ свргавања легитимне сиријске Владе подударао са тежљама Вашингтона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана