Ко ратује у Либији и ко је на чијој страни?

blic.rs
Ко ратује у Либији и ко је на чијој страни?

Триполи - Сукоби у Либији поново су букнули прије неколико дана, скоро осам година након пада Муамера Гадафија и почетка крвавог грађанског рата и свега неколико дана уочи мировне конференције на којој су зараћен стране требало да сједну за исти сто.

Ко против кога ратује, какав је распоред војска на терену и коме су подршку дале свјетске силе?

Ко ратује против кога?

Напад на Триполи покренуло је Калифа Хафтар и Либијска народна армија (ЛНА) која је посљедњих година контролисала исток земље, а од почетка године и југ Либије са најважнијим нафтним пољима, ал Шараром и ал Фелом, које производе 400.000 барела нафте дневно.

Након освајања мањих нафтних поља 2016. Хафтар је у ЛНА инкорпорирао војске којом командује су и локалне милиције, којима је обећао редовне плате и униформе.

Са друге стране је влада међународно призната 2015. године коју предводи премијер Фајез ал Сараџ. Њено средиште је Триполи.

Ко је Калифа Хафтар?

Калифа Хафтар био је генерал лојалан Муамеру Гадафију. Учествовао је у пучу којим је Гадафи дошао на власт 1969. године, али је 1987. године пао у немилост, због чега је наредних 20 година провео у избјеглиштву у САД.

У Либију се вратио 1996. године, када је покушао да изведе први пуч против Гадафија, али када се након пропалог покушаја вратио у САД. Тада је наставио да сарађује са ЦИА-ом у покушајима да се свргни Гадафи, због чега се поново вратио у родну земљу 2011. године.

Хафтар је 2014. окупио бивше Гадафијеве снаге и у наредним годинама освојио Бенгази, највећи град на истоку земље.

Критичари тврде да је Хафтар користио бруталне методе за сузбијање побуна у градовима под његовом контролом, као и да штити војнике који су тражени за ратне злочине од стране Међународног кривичног суда. Процјењује се да има 85.000 војника под оружјем.

Ко кога подржава?

Иако већина земаља запада на челу са САД подржава међународно признату владу у Триполију, не постоји јединствен став међу западним силама.

Хафтарову струју подржавају Русија, Француска, Египат, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати. Нико међутим није јавно подржао Хафтарову офанзиву на Трипол, на против, тренутак када је напад покренут могао би да буде додатни проблем за бившег Гадафијевог генерала.

Хафтар је издао команду за почетак операције на Триполи док се у њему још налазио генерални секретар УН Антонио Гутереш. Генсек УН дошао је у Либију пред заказану мировну конференцију која је требало да се одржи од 14. до 16. априла, али од које очигледно неће бити ништа.

Да ли може поново да дође до грађанског рата?

Да. У Либији живи око милион становника, од којих су већина муслимани сунити. Становништво је подељено у двадесетак племенских кланова, колико је и супротстављених политичких опција.

Уколико поново букне грађански рат, вјероватно да би се појавило још фракација, локалних милиција (од којих су многе сада дио Хафтарове војске) и банди које би се бориле за свој комад земље богате нафтом и гасом. То је био случај и након пада Гадафија.

Ко је ближи побједи?

Хафтарова побједа и заузимање цијеле земље ипак нису извјесни.

Милиције из лучког града Мисрата, најснажније снаге на западу Либије које су поразиле Исламску државу у Либији 2016, већ су похрлиле у помоћ влади у Триполију. Хафтаров ЛНА, међутим, има бројније снаге (85.000 људи), али и стратешку предност у виду скромних авио снага које је или преузео из старе Гадафијеве војске или добио од својих арапских савезника.

Сукоби у Либији поново су букнули прије неколико дана, када је Либијска национална армија (ЛНА) предвођена Калифом Хафтаром са истока кренула у освајање запада земље над којим контролу има међународно призната влада предвођена Фајезом Ал-Сараџем. Главне борбе воде се у предграђу са јужне стране Триполија гдје је Хафтарова војска већ успјела да уђе.

Осим тога, иако се Хафтар представља као секулариста који жели да очисти земљу од исламистичких милитаната, међу његовим снагама налазе се и салафисти из покрета Мадхали, повезаног са Саудијском Арабијом. Претпоставља се да се управо зато састао са саудијским краљем Салманом прошлог мјесеца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана