Кина може да сломи САД без испаљеног метка

Агенције
Кина може да сломи САД без испаљеног метка

Пекинг - Кина би могла да уништи САД, уколико би дошло до сукоба ове двије силе и то да не испали ниједан метак.

Наиме, Кина и Сједињене Америчке Државе имају заједничке политичке, економске и безбједносне интересе, упркос спору у вези са државама у Кинеском мору.

У посљедњих неколико мјесеци и предсједници Си Ђинпинг и Доналд Трамп одржали су војне вјежбе на копну и на води да би демонстрирали најсавременију технологију и војну силу.

Кинески војни стратег Ванг Сијангсуј, међутим, тврди да би његова земља, уколико би то било неопходно, могла да скрши моћ САД, не испаливши ниједан метак.

Он је објаснио да је трка у наоружању постала бесмислена када је у питању настојање сила да остваре доминацију у свијету.

У програму под називом “Империје у рату” на Амазоновом каналу “Приме видео” Ванг је истакао да се Кина, умјесто тога, фокусирала на овладавање глобалном економијом да би успоставила потпуну контролу над свијетом.

- Нова пријетња више није директна конфронтација земаља. Данас то више није борба оружја против оружја, авиона против авиона и тенка против тенка - објаснио је он.

Конфронтација добија мноштво различитих облика у различитим областима, на примјер у домену финансија или медија, рекао је Ванг и додао да су циљеви нове врсте конфликта “једнаки као и у случају војног сукоба”.

- Желимо да присилимо непријатеља да прихвати одређене услове. Иако је то и даље рат, он превазилази војне оквире, ми то називамо “неограниченим ратом” - рекао је стратег.

Подсјетимо, Кина је у октобру прошле године додала 60 милијарди долара вриједне америчке производе на листу робе која подлеже увозним тарифама.

То је одговор на таксе које су САД увеле на кинеску робу у вриједности од 200 милијарди долара, које су ступиле на снагу у септембру.

Спор Кине и Тајвана

Кинески предсједник Си Ђинпинг је почетком године дао до сада најјаснији знак да током актуелног мандата жели да ријеши 70-годишњи спор континенталне Кине и Тајвана, наводећи да двије стране улазе у “дубоке демократске консултације” и раде на уједињењу. Он је истовремено упозорио и да Пекинг “задржава опцију” примјене силе, што су амерички медији протумачили као директну поруку Вашингтону, који Тајван снабдијева војном опремом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана