Kim putuje vozom dva dana do Trampa

Agencije
Kim putuje vozom dva dana do Trampa

Hanoj - Vijetnam se priprema za predstojeći sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, koji će u Hanoj doputovati vozom preko Kine, javila su agencije, pozivajući se na dva neimenovana izvora bliska organizaciji tog susreta.

Kimu će možda trebati dva dana putovanja vozom da bi prešao na hiljade kilometara iz Pjongjanga kroz Kinu do Vijetnama, što znači da bi trebalo da krene krajem nedjelje da bi stigao 25. februara, kako je planirano.

Voz će se, kako navode izvori, zaustaviti na vijetnamskom graničnom prelazu Dong Dang, odakle će Kim ostatak puta od 170 kilometara nastaviti automobilom.  Agencije navode da je voz omiljeno prevozno sredstvo Kima, kao i njegovog oca i dede.

Tri druga izvora bliska pripremama sastanka rekla su britanskoj agenciji da je preferirana lokacija za samit, koji se održava 27. i 28. februara, rezidencija vijetnamske vlade iz kolonijalnog doba u centru Hanoja. Svi izvori, međutim, napominju da je moguća promjena plana.

Vijetnamski premijer je u utorak komitetu za organizovanje samita poručio da je bezbjednost tog skupa prioritet, objavljeno je na sajtu vijetnamske vlade.

Preko puta rezidencije vijetnamske vlade nalazi se hotel “Metropol” koji je rezervna lokacija za održavanje sastanka, naveli su izvori. Moguće je i da će Kim, tokom boravka u Hanoju, odsesti u hotelu “Melia”. Tramp je izjavio da želi da Sjeverna Koreja okonča svoj nuklearni program, ali da ne žuri i da se na Pjongjang ne vrši pritisak u vezi sa rokom za to. On je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da sankcije protiv Sjeverne Koreje ostaju na snazi i dodao da ta zemlja u skorije vreme nije izvela nuklearne ili raketne probe.

- Ne žurim. Nema testiranja. Dokle god nema proba, ja ne žurim. Ukoliko do toga dođe, to je već nešto drugo. Volio bih da vidim konačnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje - rekao je Tramp.

Tramp je prethodno u telefonskom razgovoru sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom o predstojećem samitu sa sjevernokorejskim liderom rekao da očekuje veliki napredak.

Inače, visoki zvaničnici Bijele kuće podstiču dogovor o dijeljenju nuklearne tehnologije sa Saudijskom Arabijom uprkos prigovorima pojedinih američkih zvaničnika.

Poslanici obje partije izrazili su zabrinutost da i Saudijska Arabija mogla da razvije nuklearno naoružanje ako se tehnologija SAD prebaci bez odgovarajućih mjera bezbjednosti, prenosi Bi-Bi-Si.

Demokratski Predstavnički dom pokrenuo je juče istragu zbog tvrdnji nekoliko neimenovanih lica da su prisustvovala “nenormalnim postupcima” u Bijeloj kući koji se tiču prijedloga za gradnju desetina nuklearnih reaktora širom ovog bliskoistočnog kraljevstva.

Saudijska Arabija saopštila je da želi nuklearnu energiju kako bi diversifikovala svoje izvore energije i pomogla u rješavanju rastućih energetskih potreba.

Krajem mjeseca Trampov zet i savjetnik u Bijeloj kući Džared Kušner obići će Bliski istok. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana