Канађани узгајају марихуану умјесто парадајза

Приредио: Борис Ђурић
Канађани узгајају марихуану умјесто парадајза

Викторија - Биљке парадајза и бибера који су некада узгајани у великим стакленицима на југу канадске провинције Британска Колумбију сада су замијењене новим засадом - индијском конопљом чијим се сушењем добија дрога марихуана.

Мјештани Мет Берен и његови пријатељи су се знали возити поред тих стакленика и шалили се колико би се “траве”  могло узгајати у њима. Али неколико година касније то више није шала већ легалан посао који је одобрила Влада Канаде.

Берен и други, раније илегални, узгајивачи сада помажу да канабис боље успијева и да род буде бољи. Купци више нису дилери и сумњиве медицинске установе већ  канадска влада.

Канада ће 17. октобра постати друга и највећа земља у којој постоји легално тржиште овог опијата, одмах иза Уругваја. У питању је значајна друштвена промјена коју је обећао премијер Џастин Трудо, вођен жељом да након готово 100 година ово црно тржиште претвори у регулисани и опорезиван систем. Влада Канаде је одлучила да потпуно легализује индустрију канабиса и дозволи продају и слање унутар земље, наручивање преко интернета, доставу као и давање аграрних кредита.

За почетак ће бити отворено око 107 продавница сувих листова индијске конопље на коју ће се плаћати порез од десет одсто, односно један долар по граму и основаће се тимови инспектора који ће контролисати њихов рад. Укупно је издато 120 лиценци за узгајиваче марихуане.

Компанија “Канопи Гроут” добила је недавно инвестицију од четири милијарде долара која ће им помоћи да направе засаде на 52 хектара обрадивих ораница широм Канаде. Ту је и велики произвођач парадајза “Вилиџ Фармс”. План ове компаније је да до 2020. године оствари производњу већу од 75 тона годишње. Влада намјерава помоћи малим произвођачима. Продајом канабиса ће у државни буџет стизати 220 милиона долара годишње. Према процјенама у првој години ће бити произведено око 210 тона марихуане али ће то бити довољно само за трећину укупне потражње.

Продаја

У слободној продаји ће се продавати у виду капсула, тинктура, осушене биљке и сјеменки док ће се храна зачињена канабисом као и концентрати почети продавати сљедеће године.

Марихуана односно њено уље је највише позната по свом дјеловању против рака, због чега је бројни обољели покушавају илегално набавити. У истраживањима је доказано да канабис заиста има антитуморска својства и ублажава бол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана