Канада тражи 48.000 возача камиона, плата до 64.000 евра

Anadolija
Канада тражи 48.000 возача камиона, плата до 64.000 евра

Отава - Канада нуди примања од 80.000 канадских долара (око 51.457 евра) на годишњем нивоу, али упркос томе има проблема с проналаском возача камиона, а узрок томе су отежани услови рада.

Удружење возача камиона у Канади саопштило је да транспортном сектору недостаје 48.000 возача широм земље, а потреба за њима треба бити задовољена до 2024. године.

Многе компаније у покрајини Њу Брунсвик које се баве транспортом жале се на тешке услове за живот и рад због којих не могу да пронађу возаче који ће возити на дугим релацијама.

Примања која се повећавају из дана у дан чини се да нису рјешење проблема. Возачи камиона који се тек почињу бавити овим послом годишње зарађују око 80.000 канадских долара (око 51.457 евра). У појединим дијеловима примања су и 100.000 канадских долара (око 64.361 евра) годишње.

Власти Њу Брунсвика, којима је захтјев упутило и Удружење возача камиона у атлантским покрајинама, покренуло је програм за имигранте возаче камиона.

Тако је у периоду између 2015. и 2017. године запослено 390 возача камиона поријеклом из страних земаља. У оквиру пилот-пројекта запослени су возачи из Велике Британије, Бугарске, Пољске, Украјине и Јужноафричке Републике.

Роберт Тритес, који ради на пројекту, казао је како је највећи проблем с којим се сусрећу то што возачи након добијања боравишне дозволе одлазе у Онтарио или покрајине на западу.

Тритес је казао како возачи углавном раде 10-12 дана без прекида, након чега се одмарају три до четири дана.

“С аспекта услова, заиста није привлачна индустрија. Људи не желе тако дуго бити далеко од куће”, рекао је Тритес.

Ал Витакер, који има компанију у Њу Брунсвику, казао је како се 30 година баве транспортом и да тешко налазе нове раднике.

“Наш најбољи возач има 74 године и сваке седмице ради максималан број сати. Један возач има 72 године, а други 64. Само ноћас имамо 81 испоруку, а ми немамо возача”, рекао је.

Оснивач Едукационих центара за транспорт Канаде Џон Биадри казао је како су плате возачима годишње повећане за скоро десет одсто. Напоменуо је како возачи на дуге релације већ прве године зарађују 100.000 канадских долара, али да упркос томе нема довољно возача.

“Камиони стоје на паркингу”, пожалио се.

Посао возача камиона, додаје, испочетка је привлачан младима и самцима, јер зарађују много и имају прилику да виде разна мјеста.

“Међутим, услови су све тежи како се временом оснивају породице”, додао је Биадри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана