Jutarnji: Putin stvara EU koja neće biti protiv Moskve

Tanjug
Jutarnji: Putin stvara EU koja neće biti protiv Moskve

Zagreb - Predsjednik Rusije Vladimir Putin nastoji da preko mađarskog premijera Viktora Orbana stvori EU koja neće biti neprijatelj Rusije, piše danas “Jutarnji list”.

Putin se, kako piše “Jutarnji”, u potpunosti definisao kao ključni lider na prostoru Evroazije i Bliskog istoka, odakle su se SAD povukle još u doba Baraka Obame, a Kina se tek priključuje.

Putin s te pozicije želi da ostvari geopolitički san koji bi ga učinio najvećim Rusom u istoriji - da uspostavi zonu slobodne trgovine od Portugala do Vladivostoka.

Ne treba nikad smetnuti s uma da je taj cilj zacrtan i u koalicijskom sporazumu sadašnje njemačke vlade, navodi Jutarnji list.

Za ostvarenje tog cilja potrebna mu je pomirljivija EU, koja ga neće doživljavati kao unositelja razdora, nego partnera, a takva EU se pojavljuje na vidiku poslije izbora za Evropski parlament, s očekivanim uspjehom Marin Le Pen, Matea Salvinija, Alternative za Njemačku. Orban se pozicionirao kao lider te, kako sam kaže, “stvarno demokratske Evrope”.

“I zato će mu Putin dati plin, povezati ga na Turski tok, sagraditi mu nuklearne centrale. A kada dođe vrijeme, ako plan uspije, marginalizovaće ga. Jer, samo je jedan Putin”, zaključuje “Jutarnji list”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana