Јутарњи: Путин ствара ЕУ која неће бити против Москве

Танјуг
Јутарњи: Путин ствара ЕУ која неће бити против Москве

Загреб - Предсједник Русије Владимир Путин настоји да преко мађарског премијера Виктора Орбана створи ЕУ која неће бити непријатељ Русије, пише данас “Јутарњи лист”.

Путин се, како пише “Јутарњи”, у потпуности дефинисао као кључни лидер на простору Евроазије и Блиског истока, одакле су се САД повукле још у доба Барака Обаме, а Кина се тек прикључује.

Путин с те позиције жели да оствари геополитички сан који би га учинио највећим Русом у историји - да успостави зону слободне трговине од Португала до Владивостока.

Не треба никад сметнути с ума да је тај циљ зацртан и у коалицијском споразуму садашње њемачке владе, наводи Јутарњи лист.

За остварење тог циља потребна му је помирљивија ЕУ, која га неће доживљавати као уноситеља раздора, него партнера, а таква ЕУ се појављује на видику послије избора за Европски парламент, с очекиваним успјехом Марин Ле Пен, Матеа Салвинија, Алтернативе за Њемачку. Орбан се позиционирао као лидер те, како сам каже, “стварно демократске Европе”.

“И зато ће му Путин дати плин, повезати га на Турски ток, саградити му нуклеарне централе. А када дође вријеме, ако план успије, маргинализоваће га. Јер, само је један Путин”, закључује “Јутарњи лист”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана