Извршен војни пуч у Судану, предсједник ухапшен?

Срна
Извршен војни пуч у Судану, предсједник ухапшен?

Картум - Оружане снаге Судана саопштиле су данас да ће ускоро издати важно саопштење поводом дешавања у Хартуму и спекулација које су се појавиле у јавности да је извршен војни пуч у којем је ухапшен предсједник те земље Омар ел Башир.

“Оружане снаге ће ускор издати важно саопштење”, објавила је државна телевизија, преноси Ројтерс.

Та вијест услиједила је након вишемјесечних протеста у тој земљи.

Испред министарства одбране и на главним путевима и мостовима распоређене су безбједносне снаге и војници, а телевизија Ал Арабија објавила је да је председник поднио оставку и да је ухапшено неколико министара, али за сада нема званичног обавјештења

Испред Министарства одбране окупили су се грађани који узвикују “Пао је, победили смо”.

Башир је на власт дошао 1989. године након пуча, а четири године касније САД су њега и његову владу ставиле на листу спонзора терориста и увеле санкције.

Башир је оптужен и пред Међународним судом у Хагу због навода да је извршио геноцид у Дафуру током побуне у тој покрајини 2003. године.

Последња криза догодила се у тој земљи прошлог викенда када су грађани почели протест испред Министарства одбране где је и Баширова резиденција, а у сукобима који су избили прије два дана између демонстраната и војске убијено је 11 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана