Извлачење дјечака почиње за три или четири дана?

Агенције
Извлачење дјечака почиње за три или четири дана?

Спасилачка мисија, која треба да извуче дјечаке и њиховог тренера из пећине на Тајланду, има највећу шансу да у томе успије у наредна три или четири дана.

То је рекао вођа спасилачке операције Наронгсак Осотанакорн.

“Тренутна ситуација, са нивоима ваздуха и воде, као и стање дјечака, најбоље је до сада ... Њихов проналазак био је само мала побједа”, каже Наронгсак.

Он каже да спасиоци воде рат и са временом и са метеоролошким условима, јер се данас очекује почетак сезоне монсуна, а тиме и обилне кише, преноси Ројтерс.

Агенција оцијењује да је порука Наронгсака улила нову наду, само дан након што је један од спасилаца погинуо ронећи у пећини, због недостатка кисеоника.

Дјечаци комуницирају путем писама са својим породицама, од којих многи сједе све вријеме испред улаза у пећину.

На улазу су поред родбине дјечака и тајландске морнаричке “фоке” и војници. Десетине војника који сједе на камењу испред пећине, одмарајући на кратко, кажу да се спасилачка операција спрема за недјељу или понедјељак.

Власти су појачале безбједности кордон око пећине и навукли су пластичне покривке око прилаза пећини, што можда значи да ће спасилачка мисија бити покренута сваког часа, наводи Ројтерс, додајући да ове информације нису успјели да у потпуности потврде.

Алтернативни планови за спасавање укључују и довођење одговарајуће количине кисеоника и залиха како би дјечаци сачекали неколико мјесеци да сезона монсуна прође и ниво воде опадне или бушење рупе кроз пећину.

Наронгсак каже да би бушење са површине до локације дјечака подразумијевало бушење око 600 метара крхког кречњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана