Изласком САД из WTO могућа велика криза

Агенције
Изласком САД из WTO могућа велика криза

Сингапур - Ако Сједињене Америчке Државе напусте Свјетску трговинску организацију, свијет се може наћи у великој економској кризи, попут оне из тридесетих година прошлог вијека, сматра Пушан Дат, професор економије и политичких наука на Високој пословној школи у Сингапуру.

Амерички медији преносе да САД разматрају могућност да одустану од поштовања правила Свјетске трговинске организације, и то путем усвајања одговарајућег закона.

Предсједник САД Доналд Трамп ће, ако овај закон буде усвојен, добити могућност да утиче на повећање или смањење царина, без одобрења Конгреса.

Дат сматра да ће, у том случају, све државе бити оштећене.

- Правила Свјетске трговинске организације до сада су сматрана неприкосновеним, што је ситуацију држало под контролом. Ако ова правила више не буду важила, онда би било која прогноза и било које очекивање у свјетској трговини били потпуно бесмислени - каже Дат.

Он указује на чињеницу да су два савјетника америчког предсједника Питер Наваро и Роберт Лајтхајзер веома скептични према Свјетској трговинској организацији.

- Не мислим да су америчке притужбе засноване на чињеницама - наводи Дат.

У одређеним секторима је примјетан висок степен протекционизма, попут пољопривреде. Европске царине против САД су прилично ниске, а исто је у Канади и Јапану.

- Међутим, Трамп бира сектор гдје су тарифе високе због сплета фактора и онда то користи као преговарачку тактику - наглашава Дат.

Он савјетује друге земље да не чине уступке, јер ће их Трамп прихватити и тражити све више, сматрајући да су показатељ слабости.

- Сматрам да ЕУ, Кина и Канада чине исправне кораке преговарајући са позиције силе - поручује Дат, а преноси “Спутњик”.

Штета Кине већа

Ако дође до већег трговачког конфликта између САД и Кине, већу штету ће имати Кина, јер она много више зависи од извоза. САД су у већој мјери самодовољне, јер не зависе ни од извоза ни од увоза.

- Трговачки рат ће се осјетити кроз повећање цијена, а компаније, посебно транснационалне корпорације које послују на глобалном нивоу, суочиће се са цијепањем претходно успостављених производно-дистрибутивних ланаца, остајаће без битних карика и због тога ће имати бројне проблеме - истиче Дат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана