Изабрано пет несталних чланица Савјета безбједности УН

Танјуг
Изабрано пет несталних чланица Савјета безбједности УН

Њујорк - Њемачка, Белгија, Јужноафричка Република, Доминиканска Република и Индонезија изабране су у петак за несталне чланице Савјета безбједности Уједињених нација.

Генерална скупштина УН гласала је за избор несталних чланица на двогодишњи период, почевши од 1. јануара 2019. године, пренијеле су западне агенције.

Предсједник Генералне скупштине УН Мирослав Лајчак саопштио је резултате тајног гласања тог 193-чланог свјетског тела.

Немачка, Белгија, Јужноафричка Република и Доминиканска Република добиле су преко 180 гласова, а Индонезија је освојила 144 гласа.

Савет безбједности је једино тијело УН које може да донесе правно обавезујуће одлуке и има моћ да уведе санкције и одобри употребу силе.        Савет безбједности УН има пет сталних чланица (САД, Русију, Кину, Велику Британију и Француску), док преосталих десет чланица Генерална скупштина са 193 земље бира на период од двије године, са замјеном пет чланица сваке године.

Освајање мјеста у Савјету безбједности представља врхунац достигнућа за многе државе, јер им даје снажан глас у питањима која се тичу међународног мира и безбједности, а која се крећу од сукоба у Сирији, Јемену и Јужном Судану, до нуклеарне претње коју представља Сјеверна Кореја и напада екстремистичких организација попут Исламске државе и Ал Каиде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана