Индонезија: 429 мртвих, више од 120 несталих

Срна
Индонезија: 429 мртвих, више од 120 несталих

​Џакарта - Директор индонежанске агенције за природне катастрофе Сутопо Пурво Нугрохо изјавио је данас да је биланс жртава удара цунамија, у суботу увече, порастао на 429, а да се 128 особа воде као нестале.

Више од 1.400 људи је повријеђено, а неколико хиљада је остало без својих домова, преноси АП.

Вулкан Анак Кракатау у Индонезији и даље кључа, а становницима околног подручја издато је упозорење да би могло да дође до новог цунамија.

Нугрохо је на јучерашњој конференцији за штампу изјавио да постоји опасност од новог цунамија због непрестане ерупције вулкана, преноси ББЦ.

“Препорука је Агенције за метеорологију, климатологију и геофизику да се људи клоне плажа неко вријеме”, рекао је портпарол.

Више стотина полицајаца и добровољаца покушавају да пронађу преживјеле на плажама Сундског пролаза у Индонезији, које је погодио разоран цунами.

Ројтерс јавља да је скоро 12.000 становника обалног подручја присилно евакуисано, а да је трајање упозорења на пораст нивоа мора продузено до сриједе.

Цунами је погодио плаже око Сундског пролаза, између Јаве и Суматре, након што је покренуто подводно клизиште изазвано ерупцијом вулкана.

Индонежанска агенција за метеорологију и геофизику саопштила је у суботу да цунами није покренут никаквим земљотресом, већ највјероватније подморским клизиштима која су се појавила због активности вулкана Анак Кракатау.

Тај вулкан, смјештен у Сундском пролазу, “насљедник” је вулкана Кракатау, разнетог у катастрофалној ерупцији 1883. године, која је однијела око 120.000 живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана