Хирошима и Нагасаки обиљежавају 73 године од нуклеарног напада

Срна
Хирошима и Нагасаки обиљежавају 73 године од нуклеарног напада

Токио - У Јапану су данас почела обиљежавања 73 године од пада атомске бомбе на градове Хирошима и Нагасаки, када су погинуле стотине хиљада људи.

Двије бомбе скоро су потпуно уништиле ова два града.


Град Хирошима обиљежио је данас 73 године од напада америчких авиона који су бацили атомску бомбу посљедњих дана Другог свјетског рата.

Током церемоније у Меморијалном парку у Хирошими премијер Шинзо Абе рекао је да ће Јапан, као једина земља која је осјетила напад атомском бомбом, бити борац за смањење нуклеарног оружја у свијету.

“Наш народ, задржавајући принцип непосједовања нуклеарног оружја, служиће као мост између земаља које имају и које немају то оружје и предводиће напоре с циљем његовог смањења”, рекао је Абе, пренио је “Спутњик”.

Градоначелник Хирошиме Казуми Кацуи упозорио је земље које имају нуклеарно оружје да не понове грешке прошлости, апелујући на све државе да се придруже Споразуму УН о забрани нуклеарног оружја.

Амерички бомбардер “Б-29” бацио је 6. августа 1945. године атомску бомбу тешку 20 килотона, звану “Дјечак”, на Хирошиму када је на лицу мјеста погинуло 80.000 људи, 12.000 је нестало, а 40.000 је рањено.

Амерички авиони су 9. августа бацили још једну бомбу тешку 21 килотону, звану “Дебељко”, на Нагасаки, када је погинуло 40.000 људи, а 60.000 је рањено. Број жртава би био много већи да бомба није промашила првобитну мету због лошег времена.

И они који су преживјели нападе нису остали недирнути. Најмање 200.000 људи је озрачено и они су умрли или су цијели живот патили од болести везаних за радијацију, чиме је број жртава повећан на скоро пола милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана