“Гваида су тренирали бивши чланови Отпора“

B92
“Гваида су тренирали бивши чланови Отпора“

Послије разговора са америчким потпредсједником Мајком Пенсом, Хуан Гваидо се прогласио предсједником Венецуеле.

То су пренијели амерички медији, а руски наводе да је самопроглашени лидер прије десетак година регурутован од Вашингтона и да није ништа више од америчке марионете.

Tу информацију је пренио амбасадор Венецуеле у Русији Карлос Рафаел Фарија Тортоса.

“У новембру 2010. године, на основу електронске поште коју су пресреле венецуеланске тајне службе, Гваидо и неколико других студената и активиста су присуствовали тајном петодневном тренингу у хотелу у Мексику. Сесије су водили некадашњи чланови Отпора. Састанак је наводно добио одобрење од Ота Рајха, фанатичног антикастровског Кубанца, који је радио у Стејт департменту за вријеме мандата Џорџа Буша млађег и у кабинету бившег предсједника Колумбије, десничара Алвара Урибеа”, наводи се.

У тексту се апострофира да је “Отпор” чинила група студената из Београда која је радила на рушењу режима Слободана Милошевића, као и да су “дјеца која су водила групу, послије пада Милошевића, обукла одела и створила организацију CANVAS. Они се и даље финансирају из САД и путују свијетом у покушају да сруше диктаторе и аутократе, односно оне које САД не воле”.

Амбасадор Венецуеле је додао и да су Американци процијенили да је Гваидо спреман за “акцију”, али он то заправо није.

“Он је само марионета, постављен је ту да би САД могле да стану иза њега и да говоре. Концепт привременог предсједника не постоји у Уставу Венецуеле, Гваидо и амерички савезници само желе да преваре међународну јавност”, истакао је Тортоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана