Грађани Женеве подржали нови закон о секуларизму

Срна
Грађани Женеве подржали нови закон о секуларизму

Женева - Грађани швајцарског кантона Женева подржали су на данашњем референдуму нови закон о секуларизму, којим ће, између осталог, званичницима и државним службеницима бити забрањено да на видном мјесту носе вјерске симболе.

Према коначним резултатима гласања, 55 одсто гласача подржало је нови закон упркос упозорењима да би могао довести до дискриминације посебно против муслиманки.

Кантон Женева вијековима је био у средишту вјерске слободе и толеранције, а нови закон замијениће постојећи који се донесен 1907. године.

Присталице нове мјере сматрају да ће нови закон појаснити постојеће принципе у Уставу за заштиту вјерских слобода вјерника и атеиста.

Критичари тврде да ће закон имати опресиван и дискриминаторски утицај и осуђују нову регулатву као исламофобичну, јер ће се на мети наћи муслиманке које носе хиџабе.

Просвјетним радницима у Женеви већ је забрањено да носе вјерске симболе на видним мјестима, укључујући хиџаб. Нови текст прошириће забрану на изабране званичнике и било које локалне или кантоналне службенике у контакту са јавности.

Двије жалбе су поднесене против новог закона и могле би блокирати усвајање регулативе, упркос резултатима данашњег гласања.

Једну од жалби поднијела је Евангелистичка мрежа Женеве и то против одредбе којом се забрањују јавна вјерска окупљања.

Другу жалбу поднијела је странка Зелених и то против забране да изабрани званичници и било које локални или кантонални службеници јавности носе вјерске симболе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана