Гори у Паризу, десетине повређених и ухапшених

Агенције
Гори у Паризу, десетине повређених и ухапшених

У Паризу је дошло до насиља и сукоба између полиције и учесника протеста против повећања пореза на гориво.

Најмање 20 особа, укључујући и четири полицајца је повређено.

Полиција је на чувеној авенији Јелисејских поља гдје није био предвиђен протест, бацила сузавац на демонстранте.

Полиција је саопштила да је десетине демонстранта ухапшено због гађања полицајаца, преноси АП.

Демонстранти су полицију гађали камењем и другим предметима, а полиција је одговорила употребом сузавца и водених топова.

Париска полиција је сузавцем и воденим топовима растеравала демонстранте који су покушали да дођу до Јелисејских поља, гњевни због политике француског предсједника Емануела Макрона.

Полиција је у покушају да заустави демонстранте, у појединим тренуцима учеснике тукла пендрецима.

Учесници протеста спалили су велике шперплоче и други материјал на сред неколико улица у центру Париза, што је изазвало велике облаке дима.

Раније данас, париска полиција је саопштила да су међу окупљеним демонстантима уочене "ризичне групе" и да су инциденти везани за присуство, у прочељу колоне, "стотина чланова ултрадеснице који узнемиравају снаге реда".

Демонстратни тврде да ће доћи до "грађанског рата", али да су на то спремни, као и да влада покушава "да им отме све", преноси АП.

Неки од демоснтраната пјевали су националну химну, док су други носили транспаренте с позивима Макрону да поднесе оставку и са порукама "гњева Француске", међу којима је и порука "Смрт порезима".

Безбједносне снаге су уочи протеста биле забринуте да би крајње љевичарски и крајње десничарски екстремисти могли да се инфилтрирају међу демонстранте, као и припадници банди из предграђа и такозвани "блек-блокс" - екстремистичке протестне снаге.

Поводом данашњих протеста због повећања цијена горива и пореза генерално, које демонстранти у флуоресцентним жутим прслуцима називају "другим чином" демонстрација одржаних прије недјељу дана, француске власти су распоредиле 3.000 припадника безбједносних снага како би спречиле евентуалне нереде.

Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане оптужио је данас лидерку крајње деснице Марин ле Пен да подстиче нареде на протестима у Паризу тиме што подржава демонстранције на Јелисејским пољима, док је Министарство као мјесто окупљања предложило Марсова поља.

Кастане је осудио "запаљиве поруке" крајње деснице, преносе француски медији.

Марин ле Пен, предсједница партије Национално окуплање, на Твитеру је јуче поставила питање "зашто француски народ не би могао да протестује на Јелисејским пољима, гдје се иначе одржавају многи други скупови - поводом дочека Нове године, прославе побједа на спортским такмичењима...".

Кастане је данас повезао Ле Пенову с "коалицијом ултрадесничарских мрежа које желе да нападну институције и директно су одговорне за барикаде на Јелисејским пољима", гдје се налази предсједничка палата.

Марин ле Пен је брзо реаговала на његову изјаву, поручивши на Твитеру да "никада није позивала ни на какво насиље", а истовремено је оптужила владу да је крива за настале тензије и да од ње прави "жртвеног јарца".

Припадници покрета чији назив алудира на флуоресцентно жуте прслуке које морају да имају возачи, већ недјељу дана блокирају путеве широм земље као и главне саобраћајнице у великим градовима протестујући због најављеног повећања пореза на гориво.

Током недјељу дана је било доста инцидената са неколико стотина повређених и приведених, а првог дана је погинула једна жена.

Протести који су првобитно почели због најављеног повећања пореза на гориво касније су прерасли у опште незаводољство грађана и осуду државне политике.

Протести су данас и у другим градовима Француске, гдје су такође избили инциденти.

Око 81.000 демонстраната покрета "Жутих прслука" окупило се широм Француске укључујући 8.000 људи у Паризу, док је прошле суботе до 15.00 било 244.000 окупљених, саопштило је Министарство унутрашњих послова, преноси париски лист Монд.

Ухапшено је 35 особа а у Паризу 18, додало је министарство наводећи да су 22 задржане у притвору.

Министарство је навело да је само осам особа лакше повређено од којих два жандарма.

На протестима прошле суботе до 15.00 било је 106 повређених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана