Горбачов открио велику неистину из серије Чернобиљ

Горбачов открио велику неистину из серије Чернобиљ 12.06.2019 16:24 | Спутњик

Бивши совјетски предсједник Михаил Горбачов рекао је да догађаји представљени у мини-серији "Чернобиљ" телевизије ХБО не одговарају у потпуности стварности.

Горбачов је то рекао у интервјуу за радио-станицу "Говорит Москва".

Према приказу из телевизијске серије, каријера Валерија Легасова, научника и члана комисије задуженог за истраживање узрока и посљедица несреćе у Чернобиљу, окончана је након што је представио своју верзију катастрофе. Поред тога, открио је тајне информације на конференцији Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), одржаној у Бечу 1986. године.

Према неким историјским истраживањима, Горбачов је лично лишио Легасова титуле хероја социјалистичког рада, а након његовог говора у ИАЕА, каријера научника била је окончана.

Горбачов је оповргнуо ову теорију: "Нисам дао таква упутства, а осим мене, ко би их други дао? То је чиста фикција".

Поред тога, Горбачов је рекао да није имао времена да гледа серију зато што је био на лијечењу у болници.

Минисерија "Чернобиљ", која се састоји из пет епизода, описује катастрофу чернобиљске нуклеарне електране, која се догодила 26. априла 1986. године. Катастрофа је одузела животе неколико хиљада људи на директан и индиректан начин. Град Припјат, где се налазила електрана, напуштен је.

Са само пет епизода, серија "Чернобиљ", коју је продуцирао амерички канал ХБО, успјела је да се рангира на ИМБД-у као најбоља свих времена.

Међутим, на постсовјетском простору, очевици катастрофе серију су оштро критиковали, због промјене догађаја који су се заиста догодили.

 © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица