Frolov: “S-500” ruši satelite, balističke i krstareće rakete

Srna
Frolov: “S-500” ruši satelite, balističke i krstareće rakete

Moskva - Novi ruski sistem “S-500 Prometej” može da presretne balističke rakete i da uništi aerodinamične ciljeve i krstareće rakete, ističe glavni urednik časopisa “Izvoz oružja” /Эksport vooruženiя/ Andrej Frolov.

Frolov za list “Izvestija” precizira da će “S-500” biti namijenjen i za uništavanje satelita. Karakteristike “S-500” još nisu sasvim poznate. “žS-500ž mora biti elemenat kompleksnog sistema sa nekoliko ešalona. Ako neko želi da kupi 'Prometej', on u svom arsenalu treba da ima i sisteme žS-400ž, žS-300ž, 'Buk', 'Tor', 'Pancir-S' i druge”, objašnjava Frolov.

“S-500 Prometej” spada u novu generaciju raketnih sistema “zemlja-vazduh”.

Riječ je o univerzalnom sistemu velikog dometa sa mogućnošću presretanja na velikim visinama i sa pojačanim potencijalom protivraketne odbrane.

Sistem je još u fazi razvoja, mogao bi biti zanimljiv mnogim zemljama, uključujući Kinu, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Alžir i Iran, smatra Frolov.

“S-500” otkriva i istovremeno pogađa deset balističkih nadzvučnih ciljeva koji lete brzinom od sedam kilometara u sekundi, kao i bojeve blokove hipersoničnih raketa.

Karakteristike “S-500” biće znatno bolje od zenitnog raketnog sistema “S-400” koji se sada koristi, kao i od američkog ekvivalenta “Patriot advenst kapabiliti 3”, prenosi “Ruska riječ”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana