Fotelju Mejove cilja 20 kandidata

Boris Đurić
Fotelju Mejove cilja 20 kandidata

London - Samo nekoliko dana nakon što je britanska premijerka Tereza Mej pomenula da bi mogla da ode s vlasti, ako njen plan za povlačenje države iz EU ne dobije podršku u parlamentu, već su se iskristalisala imena onih koji ciljaju njenu fotelju.

Mejova nije odredila dan svog odlaska, ali to neće biti prije 22. maja, krajnjeg roka za “bregzit”, a njene kolege iz partije bi morale imenovati novog lidera da bi proces odvajanja mogao biti nastavljen.

Iznenađujuća ponuda Mejove podstakla je analitičare na razmišljanje o tome ko bi je mogao zamijeniti na mjestu vođe Konzervativne partije.

Bivši politički savjetnik premijerke Džordž Friman je rekao da je Mejova uradila najbolje što je znala, ali se širom zemlje može osjetiti bijes.

- Svi se osjećaju izdato. Vlada je u ćorsokaku. Povjerenje u demokratiju se osipa i to se ne može nastaviti. Trebamo novog premijera koji može stvoriti neku vrstu koalicije za plan B - rekao je Friman.

Među poslanicima iz reda konzervativaca uveliko se spekuliše ko bi mogao zamijeniti Mejovu, na čiju poziciju cilja oko 20 kandidata.

Procjena je da će ljudi podržati “velike igrače” iako je u trku ušao veći broj parlamentarca sa malim šansama, uključujući Borisa Džonsona, kojeg podržava Džejkob Riz-Mog, miljenik torijevaca. Ipak, 60 odsto izbornog dijela torijevaca misli da Džonson nema osobine dobrog premijera, dok Džeremi Hant, koji je trenutno koncentrisan na svoj posao, takođe ima malu podršku glasača. Sajid Džavid navodno misli da je još rano za kandidaturu, ali je ne odbacuje, dok bivši sekretar za “bregzit” Dominik Rab već ima razvijenu kampanju, sa dosta političkih savjetnika. Majkl Gov tiho skuplja svoj liderski tim, a ministarku Ember Rad smatraju jakim kandidatom i već ima veliku podršku vodećih kandidata.

- Postoje ozbiljni manevri koji bi mogli dovesti do velikih promjena - rekla je urednica Bi-Bi-Sija Laura Kensberg. 

Glasanje

Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta u petak su treći put glasali o sporazumu o “bregzitu”, koji je vlada usaglasila sa čelnicima EU.

Glasanje je odobrio predsjednik Donjeg doma Džon Berkov koji je izjavio da to neće biti omogućeno ukoliko sporazum ne bude izmijenjen, jer nije dozvoljeno da se poslanici tri puta izjašnjavaju o istom prijedlogu. Da bi zaobišli to pravilo, odlučeno je da se glasa samo o ugovoru o izlasku, a izostavljena je politička izjava o budućim vezama sa Briselom. Do zaključenja ovog broja glasanje nije završeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana