“Флоренс” стигао до САД, ситуација и даље екстремно опасна

Агенције
“Флоренс” стигао до САД, ситуација и даље екстремно опасна

Вашингтон - Ураган “Флоренс” све је ближи источној обали САД, а обилне падавине које ће донијети и до 100 центиметара кише захватиле су Сјеверну и Јужну Каролину, јавља АП.

Забиљежене су брзине вјетрова до 160 километара на час и ситуација је “екстремно опасна”, наводи АП, додајући да компанија “ук енерџи” процјењује да ће и до три милиона домова остати без струје.

“Флоренс”, чији пречник тренутно износи 400 километара, погодиће подручја на којима живи око 11 милиона Американаца.

Највећу опасност, како наводи агенција, представљају плимски таласи, односно надолазак мора, који су узрок смрти око 49 одсто жртава урагана у САД.

За сада је отказано око 1.200 авионских летова и приватни метеоролози процјењују економску штету у распону од десет до 60 милијарди долара.

У Сјеверној и Јужној Каролини тренутно се налазе хитне службе из Калифорније, Флориде и подручја Нова Енглеске, спремне да уђу у погођена подручја када услови то дозволе.

На располагању су им чамци на надувавање, возила за све терене и слично. Национална гарда Вирџиније спремила је 1.200 својих припадника за спасилачке акције.

Зоолошки врт у Сјеверној Каролини предузео је мјере предострожности како би заштитио око 1.600 животиња које у њему живе. Слонови, жирафе, шимпанзе и стотине других животиња премјештене су у затворене просторије због безбједности. Портпаролка зоо врта Дајен Вила каже да ће поједине животиње, као што су буфали и сјеверни јелени, остати напољу унутар заштитних ограда, јер не воле потпуно затворене просторе.

Зоолошки врт спремио је екипу стручњака, ветеринара и чувара који ће бринути о животињама током олује.

“Ураган ''Флоренс'' непозван је али само што није стигао”, рекао је гувернер Сјеверне Каролине Рој Купер на конференцији за новинаре.

Он је житељима савјетовао да остану опрезни.

“Ово је снажна олуја која може да убије”, рекао је Купер.

Званичници у Јужној и Сјеверној Каролини затварају луке пред налетом урагана Флоренс који се приближава њиховим обалама.

У Сјеверној Каролини су за комерцијални саобраћај затворене луке Вилмингтон и Морхед, док је у Јужној Каролини затворена лука у Чарлстону за превоз контејнера, преноси АП.

У међувремену, предсједник САД Доналд Трамп поновио је да је заштита живота највиши приоритет и позвао оне који живе на путу урагана да се евакуишу.

Он је додао да би Флоренс могао бити “један од најјачих урагана који су икада погодили Источну обалу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана