Финска тражи 150 хиљада радника

bankar.me
Финска тражи 150 хиљада радника

​Финска важи за најсрећнију земљу на свијету, али чак се и ова држава суочава са старењем становништва, а њихова је Влада под све већим притиском да стопу запослености додатно подигну, пише Блоомберг.

Управо би јачање тржишта рада, могла бити главна агенда странака које ће се борити за гласове бирача на идућим парламентарним изборима у Финској 14. априла. Ако је судити по управо објављеном државном извјештају, нова би администрација требала да подигне запосленост на 75 одсто од укупног радно способног становништва до 2023. године, а затим то одвести и корак даље и достићи високих 80 одсто.

Тај је проценат сада на 72 одсто, што је уједно био и циљ који је први човјек финске владе Јуха Сипила поставио када је засједао у премијерску столицу 2015. године. Будући да је тада Финска муку мучила с трогодишњим економским падом, другим од велике економске кризе 2008. године, Сипилин се циљ чинио недостижним.

Ипак, успио је тржиште рада да оснажи са 140.000 нових радника, а сада им је потребно још отприлике 150.000 људи како би осигурали опстанак државе благостања.

– Темељ нордијског благостања које нашу земљу чини најсретнијом државом на свијету, с невјероватно високим државним стандардом, ослања се на високу стопу запослености – упозорио је главни економиста Нордеа банке, Аки Кангасхарју.

Оно што Финској треба је да свако ко може радити, има посао, додао је Кангасхарју.

Сипилова влада је већ покренула неколико мјера за подстицање запошљавања, укључујући и снижавање цијене рада за послодавце. Ријечима премијера, успије ли влада трајно да подигне запосленост изнад 75 одсто, то би у потпуности покрило расходе.

Кангасхархју пак упозорава да, уколико не успију да уведу нове људе на своје тржиште рада, Финцима пријети "стезање каиша".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана