Фигаро: Путин одлично зна географију и зато доминира

Срна
Фигаро: Путин одлично зна географију и зато доминира

Париз - Главна предност руског предсједника Владимира Путина у односу на његове западне колеге јесте познавање географије, тврди француски “Фигаро”.

Већ низ година Русија успјешно наступа на међународној арени, а такав геополитички успјех могућ је захваљујући Путиновом знању географије, предмету којем на Западу не посвећују довољно пажње, истиче лист.

Управо познавање географских и културних особина различитих држава, као и квалитетно руководство, омогућило је Путину успјех. Као примјер “Фигаро” наводи приједлог руског министра пољопривреде Александра Ткачова да Русија снабдијева Индонезију свињетином, на шта је Путин одмах одговорио да је план осуђен на неуспјех јер је то месо посљедње што је потребно претежно муслиманској Индонезији. Путин зна добро географију захваљујући совјетском образовном систему и свему што је научио у КГБ-у. Такође, руски лидер је, подсјећа “Фигаро, предсједник Покровитељског савјета Руског географског друштва, на чијим сједницама понекад учествује. Предсједник Русије има велику предност у односу на западне колеге управо због свог знања, односно њиховог незнања географије. У америчким школама географија није обавезан предмет, а у Француској јој посвећују мало пажње, пошто се на Западу више баве економијом. Француски лист наводи примјер бившег предсједника Француске Николаса Саркозија и америчког предсједника Џорџа Буша млађег, који нису разликовали суните од шиита, преноси “Руска ријеч”. Актуелни предсједник САД Доналд Трамп “брка” Аустрију и Аустралију, додаје се у тексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана