“Фејсбукова” кампања “бомбардовала” Сороша

Агенције
“Фејсбукова” кампања “бомбардовала” Сороша

Њујорк - Друштвену мрежу “Фејсбук” тресе највећа криза у историји, након открића “Њујорк тајмса” да се та компанија светила својим највећим критичарима неосновано их доводећи у везу са америчким милијардером Џорџом Сорошем и ширећи о њима екстремно десничарске теорије завјере.

“Фејсбук” се овде године нашао на удару критика због открића скандала у вези са “Кембриџ аналитиком” и коришћењем података корисника друштвене мреже ради утицања на америчке предсједничке изборе, као и због бројних других афера.

Да би се одбранио, “Фејсбук” је запослио агенцију за односе са јавношћу “Дејфајнерс паблик аферс”, познату по добрим односима са Републиканском странком.

На захтјев “Фејсбука” та агенција је новинарима доставила извјештај у којем је оптужила Сороша да подржава антифејсбук групе и тражила да буду истражене наводне финансијске везе између тих група и познатог бизнисмена, навео је “Њујорк тајмс”.

Послије текста у “Њујорк тајмсу” предсједник Сорошевог Фонда за отворено друштво Патрик Гаспар послао је писмо главној оперативној менаџерки “Фејсбука” Шерил Сандберг, директору и оснивачу компаније Марку Закербергу, као и члановима америчког Конгреса.

Гаспар је повезао “прљаву кампању Фејсбука” против Сороша са покушајем његовог убиства бомбом.

- Био сам шокиран кад сам од “Њујорк тајмса” сазнао да сте Ви и Ваше колеге из “Фејсбука” ангажовали републиканску истраживачку компанију како бисте подстакли анимозитет према Џорџу Сорошу. Као што знате, постоје заједнички десничарски напори широм свијета да се демонизују Сорош и његова фондација, коју ја водим - напор који је допринио смртним пријетњама и испоруци бомбе у кућу Сороша. Несумњиво сте свјесни да се мноштво ових очигледно лажних и антисемитских информација пуних мржње шири преко “Фејсбука” - навео је у писму Гаспар.

Гаспар је рекао да је таква пракса “Фејсбука” за осуду и затражио састанак очи у очи са Шерил Сандберг.

- Ипак, на крају крајева, овдје се не ради о Џорџу Сорошу или његовим фондацијама. Ваши методи пријете друштвеним вриједностима, подривајући нашу демократију - написао је Гаспар.

Из “Фејсбука” је послије објављивања текста саопштено да су прекинули сарадњу са спорном агенцијом за односе са јавношћу. Компанија је, како се наводи, у анонимном посту на блогу признала да је агенција подстицала припаднике медија да истраже могуће везе између Сороша и организације против “Фејсбука”, зване “Слобода од Фејсбука”.

Ипак, из “Фејсбука” тврде да им није била жеља да “блате” Сороша, већ да открију координирану кампању против ове друштвене мреже.

Главна бабарога

Џорџ Сорош је 88-годишњи Јеврејин рођен у Мађарској који је преживио холокауст, дуго је финансирао бројне либералне и продемократске активности и покрете широм свијета. Медији тврде да је зато главна бабарога у ултрадесничарским теоријама завјере, од којих многе имају антисемитски призвук, а најновија од тих теорија тврди да је Сорош лично финансирао караван миграната који преко Централне Америке стиже до јужне границе САД. Сорош је, како се наводи, недавно био и једна од мета напада Цезара Сајока, Трамповог присталице који је слао бомбе истакнутим критичарима америчког предсједника. Сајок је, наводно, био опсједнут теоријама завјере о Сорошу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана