ФБИ истражује да ли је Хитлер побјегао у Аргентину

Агенције
ФБИ истражује да ли је Хитлер побјегао у Аргентину

Амерички ФБИ испитао је информације према којима нацистички вођа Адолф Хитлер можда није извршио самоубиство 30. априла 1945, већ је наводно побјегао у Аргентину подморницом.

ФБИ је имао увид у документа с којих је скинута ознака повјерљивости, а који свједоче о томе да је Хитлер побјегао у Јужну Америку подморницом по заврштеку Другог свјетског рата, пет мјесеци пошто се, како каже званична историја, убио у берлинском бункеру.

Документа су датирана на 21. септембра 1945, двије недјеље пошто се Јапан предао након што су САД бациле атомске бомбе, преноси лондонски “Daily mirror”.

Током година почеле су да круже гласине да је нацистички вођа изгледа преживио рат, а појавиле су се и информације да живи у подножју Анда.

ФБИ-јеви досјеи откривају да је о тврдњама да је Хитлер преживио вођена истрага, па су међу документима и бројна писма између бившег директора ФБИ Јона Едгара Хувера и његових подређених.

ФБИ је наводно информације до којих је дошао пренио војној обавјештајној служби.

У документима се тврди да је нацистички лидер стигао у Аргентину са око 50 људи за које се вјерује да су званичници који су побјегли из Трећег Рајха и чланови њихових породица. Наводи се да је био лошег здравља и да је патио од астме и чирева када се искрцао у Аргентини.

Именовано је шест аргентинских званичника који су наводно помогли Хитлеру да се смјести на ранчу у подножју Анда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана