Ел Чапу ћелија у уредној верзији пакла

Приредио: Борис Ђурић
Ел Чапу ћелија у уредној верзији пакла

Бруклин - Одмах након што је озлоглашени мексички нарко-бос Хоакин Гузман (61), познатији као Ел Чапо, проглашен кривим у америчком суду због организовања кријумчарења огромних количина дроге почело се шпекулисати у којем затвору ће издржавати највјероватније доживотну казну. С обзиром на репутацију и бјекства многи се питају да ли у САД постоји толико добро чувана ћелија да из ње Ел Чапо не може побјећи.

За сада се не зна гдје ће бити затворен Гузман, који је добио статус легенде након неколико дрских и готово 'холивудских' бјежања. Тако се 2001.  сакрио у покретну корпу за прљави веш коју је вани извезао корумпирани стражар да би се 14 година касније дочепао слободе возећи мотор у 2,5 километар дугом тунелу чији је улаз био на поду испод туша његове ћелије. Према већини експерата,  он ће бити  смјештен у затвор УСП Флоренс Адмакс, познатији као Супермакс, из којег нико никада није побјегао. Познат и као Алкатраз Рокија, затвор је смјештен у Колораду и у њему се налази 400 најозлоглашенијих затвореника САД. Ту робијају терористи, кријумчари доге и професионалне убице које су радиле за разне банде.

-  Ово је несвакидашњи затвор. Изграђен је на  планини и веома је тешко из њега побјећи. Сваки покрети затвореника се стално надзиру преко видео-камера -  рекао је бивши управник затвора у Њујорку, Мартин Хорн.

Вјереница осуђеног убице и Супермакс затвореника Томаса Силверстајна, Рене Ладнер описује затвор као “ уредну верзију пакла”.

- Затвореници имају право на два позива мјесечно док се мејлови провјеравају и захтјеви за посјете породице често се знају загубити -  додаје Ладнер.

Милијарде долара које је зарадио кријумчарењем дроге неће помоћи Ел Чапу  у новом затвору ће дневно проводити 23 часа сам у својој ћелији направљеној од дебелих бетонских зидова и са малим прозором кроз који се може само видјети небо. Прозор је направљен тако да затвореници не могу видјети пејзаже Колорада и сазнати на којој локацији се тачно налазе.

Велика је шанса да никада неће имати контакте са осталим затвореницима, као што су организатор терористичког напада 11. септембра  Закарије Мусауи, домаћи терориста Тери Николс који је извео напад у Оклахома Ситију, Тек Казински познат као Унабомбер, вођа њујоршке банде Латин Кингс Луис Фелике и ФБИ агент који је прешао на страну непријатеља Роберт Хансен. Они су смјештени у ћелије дизајниране као 'контролне јединице' које функционишу као затвор унутар затвора.

-  То вам је као да сте смјештену у изоловану јединицу, унутар друге изоловане јединице која је такође смјештена у трећу јединицу - рекао је бивши затвореник Лери Лавин.

Вода у тушу ћелије тече само један минут и потребно је неколико пута притискати дугме туша да би се човјек окупао. Затвореници могу мијењати мени за а уколико желе медицинску помоћ морају платити два долара за преглед. Годишње им се  може смањити казна до 54 дана за добро понашање док никада не могу добити помиловање.

Жалба на пресуду

Ел Чапо што на шпанском значи Кратки, проглашен кривим по свих десет тачака оптужнице, због чега би могао провести остатак живота у затвору.

Хоакину Гузману је суђење почело у новембру прошле године и на процесу се појавило више од 50 свједока. Њега је 2017. године Мексико изручио Сједињеним Државама, гдје га терете да је као вођа картела Синалоа кријумчарио на тоне кокаина, хероина и друге дроге.

Његов адвокат  Џефри Личман изјавио је  да ће се он жалити на пресуду о кривици да се одбрана “борила дивље” на суђењу и да ће “наставити да се бори” за Гузмана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана