Ел Чапо проглашен кривим

index.hr
Ел Чапо проглашен кривим

Мексички наркобос Хоакин Гузман Ел Чапо проглашен је кривим на суђењу у Америци, јавља ББЦ.

Проглашен је кривим по свих десет тачака оптужнице.

Порота на суду у Нујорку се прошле седмице повукла на вијећање како би одлучила је ли злогласни мексички наркобос крив за десет тачака оптужнице, на првом мјесту за константо криминално дјеловање и међународне завјере производње и дистрибуције кокаина, хероина, метамфетамина и марихуане.

Импозантна количина доказа

Многи су очекивали брзу осуђујућу пресуду, с обзиром на импозантну количину доказа, укључујући низ свједочења Ел Чапових бивших сарадника који су постали свједоци покајници, снимљене разговоре и електронске преписке Чапа и његових љубавница и сарадника које су амерички агенти прислушкивали, калашњикове и килограме заплијењеног кокаина.

Тужиоци тврде да је Ел Чапов картел под његовим водством прокријумчарио најмање 200 тона кокаина у САД. На суђењу је откривено и да је Ел Чапо лично мучио и убијао своје супарнике, да је његов плаћени убица Антонио “Јагуар” Маруф имао посебно прилагођену собу за убијање те да је Ел Чапо ухваћен након што су агенти ФБИ-ја врбовали његовог бившег сарадника Кристијана Родригеза, информатичког стручњака који је за њега израдио систем тајне комуникације. 

Након што су упали у тај систем, амерички агенти домогли су се преко 200 сати снимљених Чапових разговора. С друге стране, адвокати тврде да су свједоци покајници у ствари свалили сопствене злочине на Ел Чапа.

Само један свједок одбране

Од 57 свједока који су били позвани на суд, само је један био свједок одбране – Чапови адвокати износили су одбрану само пола сата. Ипак, ствари нису биле тако једноставне. Порота је морала пажљиво размотрити сваку од десет тачака оптужнице, од којих једна садржи чак 27 различитих казнених дјела, а затим морала испунити компликовани формулар од осам страница у којем објашњава своју одлуку.

Било је готово незамисливо да Ел Чапо буде ослобођен за свих 10 тачака оптужнице – а осуђујућа пресуда за саму једну од њих лако би му могла донијети доживотну затворску казну, или дугогодишњу казну која би га, с обзиром на његове године (61) највјероватније задржала иза решетака до смрти. Наравно, осим у случају да не побјегне и из америчког затвора као што је већ два пута из мексичког, али и то је такође у рангу готово незамисливог.

Подсјетимо, Ел Чапо је, захваљујући овом двоструком бијегу и вишегодишњем скривању од мексичке и америчке полиције, досегао статус иконе у наркомиљеу, али је 2016. ухваћен и трећи пут, а идуће године депортован у САД.

“Кум наркосвијета”

Америчко правосуђе га описује као “кума наркосвијета”.

Ел Чапо, што на шпанском значи “кратки” (због његовог релативног ниског раста), основао је злогласни наркокартел Синалоа још 1989. У међувремену је Синалоа постала “највећа организација за кријумчарење дроге на свијету... с хиљадама чланова”, како тврди америчко тужилаштво. Ел Чапо га је водио до 2014. кад је други пут ухапшен и затворен.

Дотад је, тврди се у оптужници, његов картел у САД прокријумчарио најмање 154.626 килограма кокаина, хероина, метамфетамина и марихуане, у вриједности од 14 милијарда долара - више него иједан други наркокартел икад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана