“Џулијан Асанж је слободан човјек”

Агенције
“Џулијан Асанж је слободан човјек”

Британски министар спољних послова Џереми Хант је рекао да је Џулијан Асанж “слободан човјек”.

Он је додао да кад год Асанж одлучи, може да напусти амбасаду Еквадора у Лондону.

“Он може да напусти амбасаду кад год пожели, и ми желимо да се ситуација што прије ријеши”, рекао је Хант.

Британске полицијске власти распоредиле су данас наоружане припаднике полиције испред еквадорске амбасаде у Лондону након што је на налогу “Викиликса” на Твитеру објављено сазнање из високопозиционираних извора да би оснивач ове организације Џулијан Асанж могао да буде избачен из зграде “у наредним сатима или данима”, преноси АП.

Агенција наводи да је у амбасади, згради од црвене цигле са бијелим рамовима прозора и балконима, ситуација мирна и да ниједан њен званичник, нити британске власти нису коментарисали статус оснивача “Викиликса”.

Из лондонске полиције је, на новинарски упит о присуству наоружаних полицајаца испред амбасаде Еквадора, поручено да није било промјена у полицијској процедури.

У саопштењу полиције наведено је да постоји активни налог за хапшење Асанжа и да је полиција “у обавези да поступи по том налогу уколико он напусти амбасаду”.

АП подсјећа да је свакодневна полицијска стража испред амбасаде укинута у октобру 2015. након више од три године од њеног успостављања како би се прешло на оно што је полиција назвала “прикривеним” дјеловањем.

Асанж се у еквадорској амбасади налази без престанка од августа 2012, након што се ту склонио из страха да ће га британске власти ухапсити и изручити САД, које га траже због објављивања хиљада тајних војних и дипломатских докумената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана