Дуг Америке премашио 22 хиљаде милијарди долара

Агенције
Дуг Америке премашио 22 хиљаде милијарди долара

Амерички национални дуг премашио је 22 хиљаде милијарди долара први пут, у историјској цифри за коју експерти упозоравају да је нови доказ неодрживог финансијског модела који би могао да угрози економску сигурност сваког Американца.

Министарство трезора објавило је да је дуг достигао цифру од 22.012 милијарди долара, повећавајући се за више од 30 милијарди у овом мјесецу. Нешто касније дуг је мало “спласнуо” и износио је 22.009 милијарди долара.

Нацонални дуг растао је бржом стопом након усвајања пакета пореских олакшица предсједника Доналда Трампа вриједног 1,5 билиона долара прије нешто више од годину дана, и као резултат конгресних напора на повећању потрошње за војне програме. Тиме је дуг порастао за више од билион долара у протеклих само 11 мјесеци.

“Достићи тако жалостан рекорд тако брзо посљедњи је знак да је наша фискална ситуација не само неодржива, него се и убрзава”, изјавио је Мајкл А. Петерсон, извршни директор Фондације “Петер Г. Петерсон”, нестраначке организације која се бави америчким фискалним изазовима.

За Американце би растући дуг требало да буде предмет бриге, тврде експерти, јер би временом могао да повећа каматне стопе за потрошаче и фирме. Више каматне стопе могле би да угрозе економију, повећавајући хипотекарне кредите и остале врсте потрошачких и пословних позајмица.

Велики национални дуг такође би могао да отежа влади да повећа улагања у борбу потив наредне рецесије, или да уложи новац за преобуку радника или помоћ сиромашним категоријама становништва, између осталих, преноси USA Today.

Кретање америчког националног дуга уживо можете да видите на ОВОМ ЛИНКУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана